Coincidint amb el dia que el partit tenia una patata calenta interna (dues dels membres de l’executiva han quedat de moment fora per falta de suports), Junts va fer pública la ponència política que debatrà en la segona part del congrés, després d’haver triat els càrrecs. El text és explosiu perquè preveu una «segona volta» del referèndum de l’1-O, per dur a terme «un punt d’inflexió» i «culminar» el procés d’independència. Un procés sense terminis però de ruptura mitjançant la desobediència civil, l’atac als interessos econòmics de l’Estat. Això també porta a obrir la porta a sortir del Govern si aquest no camina cap a aquesta direcció. Esquerra va mostrar poca sorpresa i poca indignació davant l’amenaça, que poques hores després va ser diluïda pel portaveu del partit.

La ponència, com es podia preveure, carrega contra l’estratègia d’ERC de la taula de diàleg, que considera que ha estat no únicament inútil sinó contraproduent per a l’independentisme: «Ha desmobilitzat el mateix moviment i ha assenyalat internacionalment que el conflicte català està en via de resolució».

En contraposició al diàleg, què proposa exactament Junts? Un període de «preparació» de la independència al qual no posa, aquesta vegada, terminis. «No serà curt ni fàcil», s’afirma. Es dedicarà entre altres coses a preparar-se per als costos «que caldrà assumir en termes repressius». Els factors que segons Junts poden accelerar aquest pla són el referèndum escocès, les sentències europees sobre Puigdemont, o la situació econòmica espanyola. I aquí es queda.

Quant a tornar a «activar» la declaració d’independència, Junts només afirma que es farà «en el moment adequat», després d’una mobilització permanent i un acord polític. La decisió final, proposen, la prendria una «assemblea de representants».

Aquest pla es concretarà amb un mandat a tots els càrrecs del partit, inclòs per tant el Govern, als quals adverteix que la seva «obligació» és dur a terme polítiques que redueixin el pes de l’Estat a Catalunya i augmentin el suport a l’independentisme. Tot això per afectar negativament els interessos econòmics de l’Estat, segons s’afirma al text, atès que, segons Junts, «la palanca econòmica» és fonamental, juntement amb el desgast reputacional d’Espanya. Per a això proposen la sobirania energètica catalana i la «desconnexió econòmica».

Sempre segons aquest mandat, el partit avaluarà el pacte amb ERC al Govern. De fet, està acabant una auditoria sobre aquest tema per veure si serveix per aconseguir un avanç cap a la independència. Per això «els consellers [de Junts] al Govern presentaran un pla per caminar cap a la independència des del Govern». Al pròxim debat de política general es presentarà un text amb mesures concretes de cada conselleria de Junts que facilitin el que anomenen la «desconnexió econòmica i política» respecte a l’Estat. Un cop es faci balanç del pacte amb ERC a la Generalitat, no es descarta prendre cap mesura i «Junts plantejarà a les seves bases la possibilitat de continuar o no en el Govern o prendre un altre tipus d’iniciatives adequades a la situació».