El conseller d’Economia, Jaume Giró, va signar ahir l’ordre d’elaboració dels pressupostos de la Generalitat per al 2023, amb l’objectiu que els comptes entrin en vigor el proper mes de gener, i va demanar als grups parlamentaris «saber estar a l’altura d’aquest moment històric».

En declaracions als periodistes al Parlament, el conseller Giró va fer una crida a la «responsabilitat i generositat» dels partits de l’oposició en un context econòmic «ple d’incerteses» a causa de l’alta inflació, que ronda el 8 %.

En aquest escenari, prorrogar els comptes del 2022 portarien Catalunya a situar-se en «insuficiència pressupostària», va alertar Giró.

Els pressupostos del 2022 es van aprovar amb els vots favorables dels grups que donen suport al Govern (ERC i Junts per Catalunya), i l’abstenció d’En Comú Podem, en unes negociacions que van tensar els socis de l’executiu en no tirar endavant els comptes amb la majoria independentista de la cambra, ja que la CUP va votar-hi en contra.

De cara a aquests nous pressupostos, Jaume Giró va dir que «en unes setmanes» començaran les reunions amb tots els grups de la cambra, a excepció de l’ultradreta de Vox, i va evitar entrar en més detalls malgrat les preguntes de la premsa sobre com pretén el Govern seduir la CUP, que ja ha avançat que aquesta vegada tampoc està disposada a donar el seu vot afirmatiu als comptes de la Generalitat.

El conseller també va assenyalar que el Govern no coneix encara les bestretes que pagarà l’Estat -preveu que es determinin durant aquest estiu-, i s’hi ha de sumar la «incertesa» que genera no conèixer encara les regles fiscals sobre el dèficit que imposarà el govern central a les comunitats autònomes.