Catalunya ha començat a detectar la presència de les subvariants BA.4 i BA.5 del coronavirus òmicron, que són les causants d’una nova onada, lleu, a Sud-àfrica i l’augment de casos de covid a Portugal i Espanya. Així ho va confirmar el cap de Medicina Preventiva de l’Hospital Clínic de Barcelona i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, l’epidemiòleg Antoni Trilla, que demana «prudència» perquè el virus no ha desaparegut i segueix l’epidèmia de casos d’infeccions per òmicron, encara que la majoria lleus.

«Seguim amb nous contagis i casos, lleus, per la variant BA.2», va informar Trilla al seu compte oficial de Twitter. «A Sud-àfrica han tingut una nova onada (lleu) per les variants BA.4 i BA.5. A Portugal i els Estats Units està pujant el percentatge de BA.4 i BA.5. Aquí comencem a detectar també BA.4 i BA.5. Prudència», va escriure l’epidemiòleg, membre del Consell Assessor de la Covid del govern català.

Mentrestant, l’epidèmia de covid, que segueix causant més de 10.000 contagis nous i més de 60 morts cada setmana a Catalunya, està incrementant les hospitalitzacions. Segons les dades actualitzades ahir pel Departament de Salut, hi havia 1.247 persones hospitalitzades per covid, 142 més que fa una setmana, de les quals 28 estaven greus a les UCI, quatre menys que divendres passat, 14 d’elles intubades i 1 amb ECMO (respiració extracorpòria).

El nombre de morts per covid en tota l’epidèmia ascendeix a 27.564, dels quals 64 -quinze d’ells interns de residències geriàtriques- han mort en els últims set dies, nou morts al dia de mitjana pel virus, amb una punta de 17 en un sol dia el passat 20 de maig.

La velocitat de propagació del virus (Rt) ha pujat a 1,05, quinze centenes més que divendres passat, és a dir, que cada cent infectats contagien una mitjana de 105 persones, la qual cosa indica que el virus torna a créixer, a l’espera de com afecta la celebració de festivals musicals multitudinaris que han tingut lloc durant aquesta setmana i de l’expansió de les subvariantsBA.4 i BA.5 de l’òmicron.

El risc de rebrot (EPG), indicador que mesura el creixement potencial de l’epidèmia i que va assolir el passat 16 de gener el màxim des de l’inici de l’emergència sanitària, amb 6.903 punts, estava ahir en 280 punts, set més que fa una setmana, un risc encara molt alt, ja que el llindar de «risc alt» és de 100 punts.

Les visites per covid que atenen els ambulatoris es mantenen estables: 6.506 dijous, més de mig miler més que una setmana abans, encara que centenars de persones passen la infecció de covid amb símptomes lleus sense acudir als centres sanitaris i no són comptabilitzades.