Una de cada sis persones més grans de 65 anys pateix maltractament a casa, però menys del 10 % ho denuncia perquè els agressors són del seu mateix nucli familiar, segons dades policials i de les entitats del Moviment contra els maltractaments i abusos a ancians. Els Mossos d’Esquadra van atendre el 2021 1.186 persones més grans de 65 anys víctimes de violència a la llar, dels quals el 67 % van ser dones, segons les xifres presentades ahir per representants de diferents àmbits involucrats en les IV jornades del Moviment contra els Maltractaments a les Persones Grans, coincidint amb el Dia Mundial contra aquesta xacra. Aquestes xifres, alerten, estan «subestimades», doncs només un 9,8 % de víctimes denuncia, segons les últimes dades de la Generalitat a Catalunya.

La cap de l’Àrea Tècnica de Proximitat i Seguretat Ciutadana dels Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, va lamentar que any rere any augmenti el nombre de persones majors de 65 anys ateses víctimes de violència al domicili. En comparació amb l’any passat, aquest 2022 han augmentat un 18 % els casos de maltractament (dels que arriben a coneixement dels Mossos).

«La infradenúncia ens parla d’invisibilització i de sofriment. El 90 % de persones que pateixen aquests delictes no denuncien. Això significa que només coneixem una part molt petita de la realitat», va afirmar Escudé. Segons dades de l’Idescat, el 21 % de la població a Catalunya té més de 65 anys. De les 1.186 persones que van atendre, 794 van ser dones, 67%, i 392 van ser homes, el 33 %.

Escudé va destacar que en l’àmbit de la violència filioparental «la complexitat és enorme perquè hi ha un vincle emocional que és extremadament difícil de tallar». En el mateix sentit, la fiscal en cap de la Fiscalia de Terrassa, Remei Soriano, va apuntar que en l’àmbit familiar «no es denuncia», especialment quan els agressors són els fills, perquè una de les mesures que se’n derivaran és una ordre d’allunyament. Per a la Fiscalia, és igualment molt difícil provar els maltractaments encara que arribin al seu coneixement, va assegurar.