La presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, va alertar ahir que Catalunya corre el risc de quedar a la cua en la recuperació social si el ritme de resposta de les administracions segueix sent tan «excessivament lent». Va assegurar que «manca concreció, rapidesa i planificació en les polítiques públiques que han d’assegurar la sortida a una crisi social sense precedents», a causa de la pandèmia, que ha abocat un milió de persones més a la precarietat.

Alsina va fer aquest diagnòstic pessimista durant la inauguració a Barcelona del setè congrés del Tercer Sector Social de Catalunya, un acte en el qual també van intervenir el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la presidenta del Parlament, Laura Borràs; l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín. Aragonès va reconèixer la tasca del tercer sector social català durant la pandèmia, quan es van atendre unes 800.000 persones a causa de l’emergència social i sanitària, i va expressar la seva «predisposició absoluta» amb el mateix. Va criticar que la Llei de Dependència no estigui completada i va demanar el compromís de l’Estat a assumir el finançament que li toca a Catalunya d’aquesta prestació. Segons la seva opinió, «el camí està traçat» amb les diferents iniciatives que ha dissenyat el seu Govern, com la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes, la de l’Agència Integrada de Salut i Social, la futura Renda bàsica universal, «que durem a terme», l’avaluació dels cinc anys de funcionament de la Renda Garantida de Ciutadania, que s’ha de fer, i la gratuïtat de la guarderia als dos anys el proper curs escolar, entre d’altres mesures.

Alsina va recordar que Catalunya està a la cua en la Llei de Dependència, amb el percentatge més alt de persones pendents de rebre la prestació (un 32%) i amb unes llistes d’espera (78.000 persones) que han augmentat malgrat l’augment del pressupost.