L’onada de calor més intensa i primerenca de les últimes dècades ha deixat un rècord inèdit de temperatura màxima de 43,1 °C en un mes de juny que es van mesurar el dia 15 al pantà de Riba-roja (Ribera d’Ebre), segons el balanç que va fer ahir el Servei Meteorològic de Catalunya, que dona per tancat aquest primer episodi de calor intensa del 2022.

Les temperatures es van moderar ahir a Catalunya amb una màxima de 36,6 °C que es va registrar a l’estació meteorològica de Baldomar (la Noguera), i que va deixar enrere el rècord de temperatura mai mesurada en una primera quinzena de juny per una massa d’aire provinent del nord d’Àfrica.

Malgrat la intensitat d’aquesta primera onada de calor del 2022, els meteoròlegs van assegurar que al llarg de l’episodi s’han registrat pocs rècords de temperatura màxima, ja que, en l’onada de calor de finals de juny del 2019, la més intensa de les últimes dècades a l’interior de Catalunya, les màximes van ser més altes en general. Les temperatures més altes de l’episodi a Catalunya es van assolir el dimecres 15 de juny, amb màximes de 42 a 43°C a diversos sectors de la Ribera d’Ebre (43,1 °C al pantà de Riba-roja, 42,6 °C a Vinebre o 42,0 °C a Ascó).

A més, valors de 43 ºC de màxima han estat històricament molt rars a Catalunya, tot i que recentment s’han assolit més sovint: a l’agost de 2021, al juny de 2019 i juliol de 2015, i anteriorment cal retrocedir fins a juliol de 1994 per trobar valors tan elevats.

D’altra banda, el departament d’Interior valora implementar mesures restrictives localitzades al territori de cara a la revetlla de Sant Joan en funció de la situació de «risc» i la previsió metereològica de cada zona, per evitar nous incendis. En declaracions a RAC1, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va precisar que entre avui i demà es podrien concretar les mesures. En tot cas, Elena va dir que Interior descarta que puguin ser de «caràcter general al conjunt del país», ja que la situació és diferent a cada part del territori.