El circuit Futuribles de Prensa Ibérica sobre innovació tecnològica, que ha organitzat en l’últim any esdeveniments en una desena de ciutats espanyoles, va celebrar ahir a Madrid la seva última parada, amb la presència de la vicepresidenta primera del Govern i ministra d’Afers Econòmics i Transformació digital, Nadia Calviño.

Sota l’organització d’El Periódico de España i el patrocini de Telefónica, Procter & Gamble i Ayming, Prensa Ibérica va reunir un grup d’experts per analitzar el present i els reptes de la innovació tecnològica a Espanya.

El president de Prensa Ibérica, Javier Moll, va donar la benvinguda a la jornada i va assenyalar que el seu grup aposta per «Futuribles» perquè és «molt conscient que la transformació tecnològica i digital és un dels grans senyals distintius del nostre temps». Gemma Robles, directora d’El Periódico de España, va assenyalar, de la seva banda, que «no podem deixar passar l’oportunitat d’impulsar els avanços tecnològics per a millorar com a societat».

La vicepresidenta Nadia Calviño va repassar en la seva intervenció el desplegament actual de reformes i inversions que contempla el pla de recuperació i el va posar en valor com a vehicle per avançar en innovació: «Hem llançat processos competitius que estan finançant ja entorn de 29.000 projectes, la qual cosa representa més de 10.000 milions d’euros en empreses, centres de recerca, universitats, etc». Calviño va aprofitar aquest fòrum per avançar que el Govern presentarà dilluns que ve a Brussel·les un projecte pilot amb segell espanyol per desenvolupar el primer espai de proves controlat per al reglament d’intel·ligència artificial. «És una gran oportunitat que aquest projecte pilot es provi amb empreses, pimes i startups espanyoles, i és una mostra del paper que Espanya juga en l’impuls de la intel·ligència artificial», va assegurar. Va posar també en valor el gran acolliment del programa de digitalització de les pimes i els vuit plans posats en marxa sota el paraigua de l’Agenda Digital (connectivitat, 5G, ciberseguretat...), que es trasllada al Pla de Recuperació «en el qual estem invertint 20.000 milions d’euros», va dir.

Especialistes en innovació

L’acte va comptar amb els primers espases en innovació tecnològica. Francisco Marín, director de «Futuribles», va assenyalar que «estem en el camí, però queda per fer. Som l’economia número 13 del món però en l’índex global d’innovació descendim a la posició número 30».

Pedro Mier, president d’Ametic, va posar l’accent que els fons europeus han d’arribar a les empreses al més aviat possible: «Fins avui, de cada quatre euros dedicats a la innovació, només un ha arribat a les companyies», va assegurar.

Antón Costas, president del Consell Econòmic i Social, es va mostrar més optimista: «Estem utilitzant millor els fons del que creiem, les nostres empreses són més innovadores del que diuen les estadístiques». Hi va coincidir José Manuel Pingarrón, secretari general d’Universitats, que creu que «avui els nostres joves doctors tenen més oportunitats de mobilitat i l’intercanvi amb altres universitats del món és cada vegada més fàcil».

Ana Castro, vicepresidenta adjunta de Transferència del Coneixement del CSIC, va advertir que «els reptes són grans i els temps de retorn pot ser que no siguin tan ràpids com la societat demanda».

A la taula sobre els desafiaments de les empreses en innovació, van intervenir David del Val, director global d’Innovació Estratègica de Telefónica; Javier Riaño, vicepresident de Màrqueting de Procter&Gamble; Carlos Artal, director general de Ayming España, i Azucena Hernández, CEO d’Eurocybcar.