Els caps d’Estat i Govern de la Unió Europea (UE) van concedir ahir a Ucraïna i Moldàvia l’estatus de països candidats a entrar al club comunitari, després que la Comissió Europea (CE) realitzés una recomanació en aquest sentit la setmana passada.

Els líders dels Vint-i-set van donar ahir, a la cimera que celebren a Brussel·les, el primer pas en l’adhesió d’aquests dos països, un procés que pot ser reversible si no compleixen les reformes que els ha exigit la CE en matèria d’independència judicial, lluita contra la corrupció i crim organitzat o a l’hora d’aplicar la llei que limita el poder dels oligarques. El Consell Europeu va decidir reconèixer la «perspectiva europea» de Geòrgia però no li va atorgar encara l’estatus de país candidat.

«Acord. El Consell Europeu acaba de decidir l’estatus de candidat a la UE per a Ucraïna i Moldàvia», va informar el president del Consell Europeu, Charles Michel, a través del seu perfil oficial a Twitter, en què va afegir que es tracta d’«un moment històric».

«Avui es fa un pas crucial en el seu camí cap a la UE», va sentenciar el polític belga, i va expressar la seva «enhorabona» al president Ucraïnès, Volodímir Zelenski, que es va connectar en directe amb els líders europeus després d’haver adoptat la seva decisió, i la presidenta moldava, Maia Sandu.

Zelenski va elogiar «sincerament» la decisió dels Vint-i-set d’atorgar l’estatus de candidat al seu país, fet que va qualificar de «moment únic i històric» en les relacions entre la UE i Ucraïna, segons va publicar a Twitter.

El president del Consell Europeu també es va referir al fet que han decidit reconèixer la perspectiva europea de Geòrgia i que estan disposats a concedir-li l’estatus de candidat «una vegada que s’abordin les prioritats pendents». «Enhorabona al poble georgià. Un moment històric en les relacions entre la UE i Geòrgia: el futur de Geòrgia està a la UE», va dir.

De la seva banda, la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, va escriure a Twitter que «avui és un bon dia per a Europa», i va donar l’enhorabona a Zelenski, Sandu i el primer ministre de Geòrgia, Irakli Garibashvili. «Els seus països són part de la nostra família europea. I la històrica decisió d’avui dels líders ho confirma. Molt contents amb el suport dels líders als nostres dictàmens», va dir en referència als informes elaborats per l’Executiu comunitari sobre els països, que, va afegir, «tenen feina a fer abans de passar a la següent fase del procés».