Rússia podria tenir una mica més a prop el control del cobejat Donbass, la regió industrial de l’est d’Ucraïna on està concentrada la seva ofensiva bèl·lica. Després de diversos mesos de bombardejos incessants i setmanes de combats cos a cos als carrers de Severodonetsk, la penúltima ciutat en mans ucraïneses de la província de Lugansk, Kíiv sembla donar-la per perduda. Les autoritats ucraïneses han ordenat a les seves tropes que es retirin de la ciutat davant l’avanç dels militars russos en la zona.

«Les Forces Armades sortiran de Severodonetsk. Els nostres defensors ja han rebut l’ordre», va indicar el governador de Lugansk, Serhiy Haidai, que va apuntar que les forces russes «gairebé han destruït» la localitat, segons va recollir l’agència ucraïnesa de notícies Ukrinform. Haidai va subratllar que ha deixat de tenir sentit la defensa d’aquest enclavament al costat del riu Siverski Donetsk, on vivien uns 100.00 ucraïnesos abans de l’inici de la guerra. La localitat està ara severament castigada. El 90% de la ciutat ha sofert danys i prop del «80% dels edificis residencials hauran de ser derruïts», segons va recalcar el governador, un quadre que situa Severodonetsk gairebé a l’altura de Mariúpol, el símbol per excel·lència de la indiscriminada brutalitat de l’ofensiva del Kremlin.

La caiguda de Severodonetsk podria permetre a Rússia concentrar les seves forces en la presa de la veïna Lissitxansk, l’última ciutat de la província sota control ucraïnès, cada vegada més susceptible de ser escanyada en una maniobra de tenalla. També els pobles adjacents estan canviant progressivament de mans. El ministeri de Defensa rus assegura que les seves tropes han capturat una desena de llogarets i pobles de la província els últims cinc dies, i que han acorralat uns 2.000 soldats ucraïnesos.

Les males notícies per a Ucraïna en l’àmbit militar arribaven un dia després que els caps d’Estat i Govern de la Unió Europea van concedir a Ucraïna (i Moldàvia) l’estatus de països candidats. És el primer pas en el camí cap a l’adhesió d’aquests dos països, un procés que pot ser reversible si no compleixen les reformes que els ha exigit la CE en matèria d’independència judicial, lluita contra la corrupció i crim organitzat o a l’hora d’aplicar la llei que limita el poder dels oligarques. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va agrair als líders europeus la concessió d’aquest estatus: «Aquest és un moment únic i històric en les relacions amb la UE», va dir.