«Desinformació, falta de mitjans, jutges que et demanen proves, hospitals on no te les ofereixen, policies que et fan repetir la teva història mil vegades...». Amb aquesta denúncia, Marta Asensio, a qui la seva parella, durant multitud d’ocasions, va anul·lar la seva voluntat amb drogues per agredir-la sexualment, va iniciar una petició de recollida de signatures a la plataforma Charge.org, una reclamació que han secundat més de 190.000 persones i que ha donat els seus fruits: El Ministeri de Justícia ha posat en marxa un protocol d’actuació medicoforense i un kit de recollida de mostres unificat i efectiu, tal com reclamaven Asensio i altres víctimes en la seva reclamació.

El protocol, que a l’inici de l’any només tenien en vigor sis comunitats, consisteix en una guia d’intervenció sanitària per a la presa i custòdia de mostres que ajudi els mèdics forenses a implementar «una actuació pericial de qualitat i estandarditzada, respectuosa amb la víctima i incorporant els avenços tecnològics i eticolegals en la recollida, conservació, enviament i recerca d’indicis biològics», segons va explicar la ministra de Justícia, Pilar Llop. El protocol es pot posar en marxa fins i tot encara que la víctima no vulgui denunciar, cosa que fins ara era inviable.

El nou protocol es completa amb un kit de presa de vestigis biològics, que és un conjunt d’utensilis i productes per millorar la qualitat de les anàlisis de mostres de la mucosa oral o altres que es prenguin a víctimes o investigats i s’enviïn al laboratori. I és que les violacions sota submissió química constitueixen un dels delictes més difícils de perseguir perquè la víctima no sol recordar res del que ha passat i els agressors solen usar substàncies en dosis baixes -o aprofitar les que han pres les víctimes- el rastre de les quals dura poc temps, amb el que són difícils de trobar si la víctima no denuncia immediatament o en els dies posteriors.