La sallentina Anna Gabriel, portaveu de la CUP al Parlament en la legislatura de l’1-O i que va marxar a Suïssa el 2018, poc abans de ser processada, es va presentar ahir davant del Tribunal Suprem per regularitzar la seva situació i el magistrat Pablo Llarena va decidir deixar-la en llibertat i citar-la a declarar pròximament. La tornada de Gabriel, protagonista com a cara visible de la CUP al Parlament en la legislatura de l’1-O, va agafar per sorpresa les forces polítiques catalanes, inclòs el Govern, que desconeixia els seus plans de retorn.

Gabriel va comparèixer voluntàriament davant del jutge instructor, que va decretar la seva llibertat provisional amb l’obligació de comparèixer al Suprem tantes vegades com sigui cridada i de designar un domicili i telèfon on ser localitzada. L’exdiputada de la CUP va anar-hi acompanyada del seu nou advocat, Iñigo Iruín, el mateix que defensa l’exconsellera d’ERC Meritxell Serret, que fa un any es va convertir en la primera processada en el cas que tornava a Espanya per posar-se a la disposició del tribunal després de marxar a Bèlgica el 2018.

Gabriel va ser investigada per un delicte de desobediència per la seva participació en el procés el 2017 i no hi havia contra ella cap ordre internacional o europea de detenció atès que el delicte no porta aparellada pena de presó, sinó d’inhabilitació i multa. El magistrat instructor de la causa, Pablo Llarena, sí que va dictar contra ella una ordre nacional de cerca i detenció amb la finalitat que fos posada a la disposició del Suprem per prendre-li declaració. Després de comparèixer ahir, Llarena va deixar sense efecte l’ ordre, així com la declaració de rebel·lia que pesava sobre ella des del 2018.

Gabriel està processada per un delicte de desobediència, el mateix al qual s’enfronta Serret -ara diputada d’ERC al Parlament i que al principi també va ser investigada per malversació-, que finalment s’asseurà a la banqueta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i no al del Suprem, de manera que és possible que l’exdiputada de la CUP corri la mateixa sort.

Després de saber-se la notícia, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va dir que l’executiu «donarà la benvinguda» a Gabriel si decideix tornar a Catalunya. En roda de premsa després de la reunió del Govern, Plaja va reconèixer que la Generalitat «no tenia coneixement» dels seus plans.

Des de Twitter, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va expressar «tot el suport i solidaritat» a Gabriel: «Sempre al teu costat davant la repressió».

En un comunicat, la cupaire explicava ahir que «després de quatre anys i mig d’exili, avui es produeix un pas processal necessari per recuperar una llibertat de moviments que mai hagués hagut de perdre, ni jo ni ningú». «Ja hi haurà temps per poder parlar tranquil·lament de tot, per fer una valoració política, tant en clau col·lectiva com individual», afegia Gabriel.

La sallentina també va anunciar que ahir mateix tornava a Suïssa, on continuarà exercint de secretària general del sindicat UNIA, el més important del país helvètic.