El primer ministre italià, Mario Draghi, va perdre ahir el suport parlamentari dels seus socis per seguir en el Govern, la qual cosa el porta a dimitir, després que els seus antics socis de coalició, i la dreta de Silvio Berlusconi (Forza Itàlia ) i Matteo Salvini (La Lliga) abandonessin el Senat durant la votació de la moció de confiança i el Moviment 5 Estrelles li negués també el suport.

El primer ministre va abandonar el Senat després de conèixer les intencions dels seus socis i s’esperava que acudís davant el cap de l’Estat, Sergio Mattarella, davant qui va dimitir la setmana passada, una renúnica que va congelar fins a debatre-la aquest dimecres.

Draghi ja havia presentat la seva dimissió fa dues setmanes però s’havia mostrat disposat a reconsiderar-la després de cridar el Parlament a «reconstruir» la seva coalició d’unitat nacional. Per seguir endavant, Mario Draghi volia un nou pacte de Govern que reconstruís la seva coalició amb «valentia, altruisme i credibilitat».

«L’única via, si volem continuar junts, és reconstruir aquest pacte», havia puntualitzat el primer ministre italià, en el seu esperat discurs davant el Senat. L’excap del Banc Central Europeu va deixar així en mans dels partits polítics de la seva coalició la supervivència d’un Executiu que «els italians estan demanant que segueixi en peus», segons va dir. Però la seva crida va ser en va.