El Departament de Salut de la Generalitat comença avui a vacunar contra la verola de mico de forma preventiva al col·lectiu considerat d’alt risc de contagi per les seves activitats sexuals o per tenir el VIH, en un moment en el que Catalunya ha superat els mil positius. Després de Madrid, Catalunya és la comunitat amb més casos de verola, que ja ascendeix a 1.025 positius, en la seva gran majoria homes d’entre 20 i 60 anys que van iniciar simptomatologia entre el 5 de maig i el 16 de juliol. Així ho va explicar ahir la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, en una roda de premsa juntament amb Pep Coll, director mèdic del BCN Checkpoint.

Aquest centre atén majoritàriament persones amb VIH o que no tenen aquest virus però que, per les seves pràctiques sexuals de risc, tenen més probabilitat de contreure’l, de manera que prenen medicaments PrEP (Profilaxis preexposició), que redueix la possibilitat d’infecció.

Aquest col·lectiu, majoritàriament persones LGTBI, és el que la Comissió de Salut Pública ha fixat com a prioritari en la vacunació en situació de preexposició, és a dir, abans que s’hagin contagiat de la verola.

Cabezas va detallar que Catalunya disposa de 1.634 vacunes contra la verola, de les 3.500 que de moment han arribat a Espanya de la compra europea, una xifra que admet que és insuficient, tenint en compte que a la comunitat unes 6.000 persones prenen PrEP.

En tot cas, va dir, «el principal objectiu és que les que estiguin posades i el més aviat possible, i insistirem al Ministeri de Sanitat perquè faci pressió -a Europa- per poder disposar de més vacunes», va indicar Cabezas.

La secretària de Salut Pública va detallar que aquest primer lot de 1.634 vacunes ja s’ha enviat a tres punts, l’Hospital Clínic, BCN Checkpont i la unitat d’ITS Drassanes-Vall d’Hebron, que ahir van començar a citar persones per punxar les primeres dosis a partir d’avui.

La vacuna Imvanex consta de dues dosis, amb un interval de 28 dies, si bé es pot allargar la segona per poder posar més primeres vacunes, que ja de per si mateix ofereixen una bona protecció, ha detallat Cabezas.

Dins de la població diana de vacunació en situació de preexposició (essencialment consumidors de PrEP i amb VIH), els candidats han de complir una sèrie de requisits: ser menors de 45 anys (els majors d’aquesta edat tenen la vacuna de verola que abans s’injectava de forma universal en els primers anys de vida) o que no hagin estat vacunats, en el cas de procedir d’altres països amb criteris diferents dels d’Espanya. Tampoc poden haver passat la malaltia, ni haver tingut contacte amb un cas en els últims 10 dies, ni presentar símptomes compatibles amb la verola ni contraindicacions generals contra vacunes.

A part de la vacunació en preexposició, Salut també preveu vacunar persones postexposició de la població general si formen part de tres col·lectius de risc: nens, embarassades i immunodeprimits.