El Parlament andalús va escollir ahir Juan Manuel Moreno president de la Junta d’Andalusia amb els vots del seu grup parlamentari i l’abstenció de Vox. Per primera vegada a la història d’Andalusia, una majoria absoluta del PP permet a aquest partit un govern en solitari, sense necessitat de pactes o aliats, amb mans lliures davant Vox, però promeses de diàleg i pactes a dreta i esquerra, sota l’amenaça d’una dura crisi econòmica a la tornada de l’estiu. «Aquesta serà una legislatura molt complexa», va admetre Moreno, que va admetre la gravetat de la situació però va demanar no fer catastrofisme i es va negar a parlar de recessió.

Amb 58 de 109 diputats de la Cambra, enrere queda el primer Govern del «canvi» a Andalusia, del PP en coalició amb Cs i amb Vox com a aliats parlamentaris, pressionant i esgarrapant conquestes en cada negociació. El discurs per la regeneració política a Andalusia i contra l’herència socialista va quedar enrere en aquesta nova etapa, una vegada consagrada l’alternança política a la comunitat.

La crisi econòmica, per la inflació i la guerra a Ucraïna, serà protagonista en aquest nou període i així va quedar patent en l’inici de la legislatura.