La vicepresidenta primera del Parlament amb funcions de presidenta, la igualadina Alba Vergés, va instar Junts a presentar una fórmula per assumir les funcions de la presidència del Parlament que ara té ella des de la suspensió de Laura Borràs. En declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, Vergés va recordar que l’acord d’investidura estableix que la presidència de la cambra catalana correspon a Junts. «Estem disposats a tot. Ho facilitarem tot per complir aquest acord», va afegir. Segons Vergés, es tracta d’una situació «no volguda per ningú» i va lamentar que la segona institució del país s’hi trobi. Però va concloure que, a partir del setembre, s’han de complir els acords: «És el que toca, el que està acordat i el que hauria de ser».

Borràs va ser suspesa el 28 de juliol després que el TSJC li obrís judici oral per presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Un fet que ha deixat el Parlament en una situació inèdita. Tal com va publicar el Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC) divendres passat, la vicepresidenta primera la substitueix «amb els mateixos drets i deures». Però Vergés vol que aquesta situació no s’allargui en el temps i que al setembre s’arribi a un acord amb Junts per tornar a l’equilibri que estableix  l’acord de govern: la presidència de la Generalitat correspon a ERC i la presidència del Parlament, a Junts.

El mateix dia de la suspensió de Borràs, el secretari general de Junts, Jordi Turull, va assegurar que el seu partit no proposarà cap persona per substituir Borràs a la presidència del Parlament. Ara però, caldrà veure si, encara que no es voti una nova persona com a presidenta de la cambra, s’arriba a un acord per refer la correlació de forces a la Mesa del Parlament. En la situació actual l’òrgan de govern de la cambra catalana té sis membres: 2 d’ERC, 2 del PSC, 1 de Junts i 1 de la CUP.

El vot delegat de Lluís Puig

Preguntada pel vot delegat de Lluís Puig, anul·lat pel Tribunal Constitucional, Vergés ha defensat que s’han de fer les «reformes necessàries» al reglament del Parlament perquè es puguin garantir els drets del diputat de Junts a partir d’ara. Segons ha recordat, la via de la reforma del reglament és la proposta que ha fet el grup parlamentari d’ERC.

De moment, la fórmula que van acordar els membres independentistes de la Mesa, sota la presidència de Borràs, és que la presidenta comptabilitzi verbalment el vot de Puig però no aparegui al panell electrònic per no comprometre els funcionaris. Ara s’està pendent de les actes dels plens del juliol per veure com reflecteixen aquesta fórmula que Borràs va utilitzar en els dos plens del juliol: el del 6 i 7 de juliol i el del 20 i 21 de juliol.

El documental de Netflix sobre l’exconsellera de Salut enerva Junts

«És una vergonya», així s’expressen en privat exrepresentants de Junts al Govern de Quim Torra en relació amb el documental Broken health, emès per Netflix sobre la gestió del coronavirus per la llavors consellera de Salut Alba Vergés. «Uns estàvem intentant gestionar la pandèmia i d’altres feien publireportatges», denuncien els encara socis d’ERC al Govern.

L’audiovisual, produït per Icon internacional i dirigit per Eva Niñerola i Nick Bolger, retrata els dos primers mesos de la pandèmia des de la gestió interna a la conselleria. La part més polèmica en termes polítics és la que mostra una reunió d’ERC en què un dels participants afirma: «Marquem l’agenda i hem de marcar un cert discurs triomfalista. No triomfalista sinó d’’escolteu, hem contingut l’epidèmia a Catalunya, el sistema sanitari ha respost en la fase de creixement de la malaltia. Per tant posem-nos medalles’». «Que es vegi que la consellera lidera l’estratègia de desconfinament i sap on va». El documental no recull polèmiques internes, relatades per Torra en un recent llibre, que van incloure una amenaça de cessar-la, frenada pel llavors vicepresident Pere Aragonès.