Divendres molt plujós a la regió central. L’episodi de ruixats que ha afectat la zona del Prepirineu en els darrers dies s’estendrà demà a tot Catalunya. A partir de les dotze del migdia, s’espera que les precipitacions arribin, de forma intensa, a les comarques del Bages, l’Anoia, el Moianès i el Berguedà.

El Servei Meteorològic de Catalunya ha activat una alerta per intensitat de pluja que afectarà punts de l’interior del territori, com Manresa, Vic o Igualada. Es preveu que els xàfecs vagin acompanyats de tempesta, calamarsa i ratxes fortes de vent. El Meteocat ha avisat que a les comarques afectades pel temporal hi podria haver precipitacions superiors als 20 litres per metre quadrat en mitja hora. L’episodi de xàfecs intensos començaria a les 12 hores i es podria allargar fins a la mitjanit. L’alerta també afectaria les comarques del Prepirineu i el litoral del país.

Els ruixats no minvaran la xafogor. S’espera que les temperatures màximes durant la jornada es mantinguin al voltant dels 34 graus arreu del país, tot i que a les comarques centrals podrien arribar fins als 37ºC. Les mínimes s’alçaran durant la jornada i se situaran entorn dels 20ºC a la regió central. La calor sufocant, entre 3 i 10 graus per sobre del normal en aquesta època, persistirà de dia i de nit almenys fins dimarts que ve, 9 d’agost, i és possible que a la segona meitat de la setmana vinent tornin a pujar els termòmetres.

Catalunya travessa amb alts i baixos l’inici del mes d’agost. Al llarg de la setmana, el temporal ha deixat quantitats d’aigua destacables a punts del Pirineu i Prepirineu. Dilluns, a Navès es van registrar fins a 24,5 litres per metre quadrat en mitja hora. A Organyà, en van caure, 38,1 mm. Durant la jornada de dimecres, es van acumular 52 litres per metre quadrat a Castellar de n’Hug - Clot del Moro.

Restriccions al consum d’aigua

Tot i aquesta previsió de pluja, la prolongada absència de pluges i les altes temperatures han provocat que diverses comunitats autònomes i ajuntaments comencin a imposar restriccions en el consum d’aigua. De fet, la península Ibèrica serà la regió més afectada del continent per sequeres extremes, segons els pronòstics de l’Agència Europea de Medi Ambient.