A principis de març, les tropes russes van prendre el control de la central nuclear de Zaporíjia, la més gran d’Europa, amb capacitat de gairebé 6.000 megawatts i situada al sud d’Ucraïna, a la vora del riu Dniéper, a uns 525 km de Txernòbil.

Des d’aleshores, l’amenaça per un possible desastre nuclear en conseqüència als atacs de què és objecte la infraestructura, posen en alerta el món. Durant la invasió, els trets de projectils russos van provocar un incendi en un edifici pròxim als reactors, però, després d’hores d’incertesa, les autoritats responsables van indicar que «els reactors es van aturar amb total seguretat». L’agència d’inspecció atòmica d’Ucraïna també va certificar que els nivells de radiació al voltant de la instal·lació no havien variat després de l’incident.

La central va tornar a ser objecte d’un altre atac dissabte. En aquest cas, l’autoria dels fets no és clara, ja que tant Rússia com Ucraïna s’acusen mútuament de ser-ne els responsables. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, va acusar les forces ucraïneses de bombardejar la central i va avisar que «les conseqüències podrien ser catastròfiques per al Vell Continent».

A més, des de Moscou van instar als aliats d’Ucraïna a «utilitzar la seva influència per evitar que continuïn aquest tipus de bombardejos».

No obstant això, les autoritats ucraïneses van assegurar ahir que els bombardejos a la central provenen de l’exèrcit rus. La companyia nuclear ucraïnesa, Energoatom, va denunciar dilluns que Rússia «fa xantatge» amb «fer volar la instal·lació». Així mateix, afirmen que el general rus Valery Vasilyev va anunciar que la central «serà terra russa o un desert abrasat».

Alerta màxima

L’Organisme Internacional de l’Energia Atòmica (OIEA) va reaccionar als atacs mostrant-se molt preocupat. El director general, Rafael Grossi, va alertar que «es juga amb foc» i que hi ha risc alt d’un «desastre nuclear». En un comunicat emès des de Viena, Grossi va recordar que un desastre nuclear posaria en risc la salut pública i el medi ambient a Ucraïna i arreu d’Europa. A més, va recordar que les autoritats ucraïneses havien confirmat que no hi havia danys als reactors ni emissions radiològiques, però que hi havia hagut desperfectes a la planta.

D’altra banda, el secretari general de Nacions Unides, António Guterres, va advertr dilluns que un atac a la central nuclear seria una intervenció «suïcida» i va demanar a Rússia i Ucraïna que cessin els atacs. A més, Guterres va dir que espera que l’OIEA pugui tenir accés a la planta i exercir les seves competències.

Davant les alarmes de diferents organismes, el ministre de Sanitat d’un dels països més propers, Romania, Alexandru Rafila, va demanar dilluns a la població menor de 40 anys que s’aprovisioni «el més ràpid possible» de pastilles de iode, que serveixen per prevenir l’absorció, a través de la tiroide, de iode radioactiu, ajuda a eliminar aquesta substància i redueix el risc de contreure càncer de tiroides.