Les flames amenacen de nou la regió francesa de la Gironda, al sud-oest, que ja va patir una onada d’incendis al juliol. Des de dimarts a la nit, un gran incendi crema la zona d’Hostens, a uns 60 quilòmetres al sud de Bordeus. Les flames ja han cremat unes 6.800 hectàrees, segons va informar ahir al matí la prefectura de la Gironda, i continuen augmentant.

El president francès, Emmanuel Macron, va anunciar que Alemanya, Grècia, Polònia, Romania, Àustria i Itàlia ajudaran els bombers francesos per sufocar aquest incendi gegantí. «França ha activat el mecanisme de protecció civil de la Unió Europea contra els incendis» va dir el dirigent.

Al voltant de 1.100 bombers estan desplegats per afrontar el foc, van indicar les autoritats locals. Van prometre «reforços suplementaris», que se sumaran als avions Canadair, helicòpters de bombardeig d’aigua i altres mitjans utilitzats. Tot i la seva extensió, l’incendi no ha provocat de moment cap víctima mortal i només tres bombers han resultat ferits, dos de manera lleu. Quasi 10.000 persones han sigut evacuades per les flames, que dimecres es van dirigir cap a l’autopista francesa A-63 i van provocar el tall de la carretera en tots dos sentits a partir de la sortida 9, a l’altura del municipi de Saint-Geours-de-Maremne.

Les flames també van afectar la circulació en el pas fronterer de Biriatu, a prop d’Irun, al País Basc, malgrat trobar-se a uns 200 quilòmetres de la zona afectada. El servei de trànsit de l’Ertzaintza va informar ahir al matí de la prohibició del pas de camions per aquell punt de la frontera entre Espanya i França. Però al migdia ja se’n va anunciar la reobertura. Una situació semblant ja s’havia donat dimecres i va provocar fins a cinc quilòmetres de retencions a l’AP-8. Ara com ara, no es pot descartar que es torni a repetir la intensitat de l’incendi.

Rècord d’hectàrees cremades

«La situació és molt desfavorable», va dir el coronel Arnaud Mendousse, responsable de comunicació del servei departamental d’incendis i urgències de la Gironda.

Una altra onada d’incendis ja havia cremat al juliol 14.000 hectàrees en aquesta mateixa zona, que no se solia veure’s afectada pels focs. Segons les dades dels satèl·lits europes, aquest any ja s’han cremat 50.000 hectàrees en territori francès. Tot i que falten més de cinc setmanes perquè s’acabi l’estiu, aquesta xifra és tres vegades superior a la superfície que se solia veure afectada per incendis el país veí, segons una mitjana de l’última dècada. «Estem reforçant els nostres mitjans i actuen en tots els fronts per lluitar millor en el futur», va assegurar per la seva banda la primera ministra, Elisabeth Borne, que es va desplaçar ahir al sud-oest del país.