La representant republicana per l’estat de Wyoming Liz Cheney, principal crítica del seu partit cap a l’expresident Donald Trump, va perdre dimarts les primàries, davant del seu rival Harriet Hageman, que comptava amb el suport de l’exdirigent.

Cheney va votar a favor d’acusar Trump per l’assalt al capitoli i és vicepresidenta del comitè que investiga l’exmandatari. Ara, després d’haver perdut les primàries del Partit Republicà, perdrà el seu escó al Congrés, segons els mitjans dels Estats Units.

Després que els resultats preliminars donessin la victòria a Hageman, Cheney va afirmar en declaracions des de la ciutat de Jackson que «defensar la veritat honra tots els que ho van donar tot». «Hem de comportar-nos de forma digna amb els homes i les dones que porten l’uniforme d’aquesta nació i, en particular, amb aquells que han donat l’últim sacrifici», va afirmar. Així, va indicar que «això no és un joc»: «Cadascun de nosaltres ha d’estar compromès» amb la defensa dels Estats Units, segons va recollir el canal CNN.

Acusa Trump de la derrota

En aquest sentit, va assegurar que la seva victòria hauria estat assegurada si hagués estat «d’acord amb la mentida del president Trump sobre les eleccions del 2020». «Fa dos anys, vaig guanyar aquestes primàries amb el 73% dels vots. Podria haver fet fàcilment el mateix un altre cop. El camí estava clar», va declarar.

Liz Cheney va afegir que «cap escó a la Cambra, cap càrrec en aquesta terra és més important que els principis que tots hem jurat protegir». La republicana, davant dels seus partidaris, va reconèixer la derrota del seu oponent. D’aquesta manera, va indicar que trair els principis democràtics –en el cas de no reconèixer una derrota electoral– precipita la nació cap a una crisi d’anarquia i violència, referint-se a l’actuació de Trump després de les eleccions del 2020.

«He dit des del 6 de gener que faré el que calgui per assegurar-me que Donald Trump no torni a estar a prop del Despatx Oval i ho dic de debò», va dir.

Palin, amb opcions a Alaska

Després d’uns quants anys allunyada de la vida política, l’exgovernadora i excandidata a la vicepresidència del país, Sarah Palin, competeix per un escó al Congrés a Alaska. Ella i dos candidats més opten per la plaça que va deixar Don Young, que va morir el març passat.

Tot i que la candidata compta amb el suport de l’expresident Trump, la victòria no està garantida i s’haurà d’enfrontar a Lisa Murkowski, que va votar a favor de condemnar Trump pel seu paper a l’Assalt al Capitoli, i Kelly Tshibaka.