Terroritzats en trobar-se envoltats per les flames dins d’un tren parat i sense que ningú els donés indicacions del que havien de fer. Així de prop van viure el terror dimarts els 48 passatgers que viatjaven al tren València-Saragossa, els qui fruit del pànic i per «pur instint de supervivència», segons van assegurar, van haver de baixar i abandonar el comboi corrent seguint les vies del tren per allunyar-se el màxim possible de l’incendi de Begís, que està arrasant a la comarca de l’Alt Palància.

«Va ser terrorífic, era l’infern, el tren estava envoltat per les flames, portàvem diversos minuts parats i no semblava que hagués d’arrencar», va explicar la Paula, una jove valenciana de 28 anys que viatjava en el comboi i que va aconseguir escapar d’aquest malson sense lesions però que va haver de ser atesa per taquicàrdia en el centre de salut de Viver, una vegada fora de perill.

Com ella, més d’una vintena de passatgers va optar per sortir corrent del tren per salvar la vida allunyant-se del foc. Al tren hi havia famílies amb nens petits, ancians i altres persones que no tenien possibilitat de córrer i que es van quedar esperant que el tren reprengués la marxa.

«Hem sortit del tren, estem corrent, fugint del foc, però si us plau telefona al 112 o alguna cosa, que ens vinguin a recollir a la carretera», és l’angoixant missatge que li va enviar la Paula a la seva parella demanant ajuda, en sentir-se abandonats a la seva sort atrapats enmig de l’incendi. La jove va estar corrent vint minuts, seguint les vies del tren, en direcció contrària al foc, fins que uns veïns la van recollir a ella i una altra noia veïna de Saragossa, la María, i les van portar al pavelló de Viver habilitat com a alberg per als desallotjats.

Els passatgers del tren València-Saragossa, que va sortir de la capital del Túria a les 16.22 h de dimarts, van criticar que no es tallés la circulació ferroviària molt abans, sabent que el foc estava tan a prop de les vies del tren al seu pas per Caudiel. Senten que hi ha hagut una total falta de coordinació entre Emergències i Renfe.

Va ser la mateixa maquinista del comboi la que va parar el tren pocs minuts després de les sis de la tarda quan aquest es dirigia cap a Barraques, després de passar Caudiel. «Es veien flames de deu metres d’altura molt prop del tren», va relatar la Paula, que viatjava al primer vagó i que ràpidament es va dirigir a la part de darrere per estar el més lluny possible del foc.

La maquinista va sortir de la cabina i també va travessar tot el tren, tractant de tranquil·litzar els passatgers, però sense arribar a donar més informació sobre què passava o el que havien de fer. «Aquí encara la gent no estava histèrica, va ser després quan ja es van veure escenes de pànic», recorda. Després de reprendre la marxa, algú va accionar la palanca d’emergències i el comboi es va frenar de cop. Va ser llavors quan el pànic es va apoderar de bona part dels passatgers.

Alguns van trencar les finestres del tren i altres van exigir a la maquinista que els obrís la porta. Un cop oberta, molts van sortir i es van escapar i alguns d’ells van resultar ferits, amb cremades de diversa consideració. El tren va reprendre la marxa, després de prop de mitja hora parat, fins a l’estació de Caudiel, on van acudir els serveis d’emergències per atendre els ferits.

«Hi havia nens corrent i gent gran amb cremades i ferides greus», va explicar aquesta testimoni. Hi va haver gent que en la seva fugida del terror de les flames es va orinar a sobre i altres que van vomitar. «Era espantós, però no em penedeixo d’haver baixat del tren, no tenia pinta que arrenqués i el vent bufava cap a nosaltres», va confessar.

Els incendis continuen cremant diversos punts d’Espanya, amb una gran virulència al País Valencià

Els focs a la Vall d’Ebo i Begís segueixen sent preocupants, i el de Moncayo, a l’Aragó, ja està estabilitzat

Els incendis forestals continuen cremant diversos punts d’Espanya amb especial virulència al País Valencià, on el foc que es va declarar dissabte a la Vall d’Ebo, municipi de la comarca de la Marina Alta, a Alacant, ja ha calcinat 11.500 hectàrees, i l’originat dilluns a Begís, a Castelló, n’ha arrasat unes 9.900.

El País Valencià està sent en aquests moments la comunitat que més està patint pels incendis de tot l’Estat: el foc iniciat a Begís, a la comarca de l’Alta Palància, Castelló, que té un perímetre de 50 quilòmetres, va arribar ahir fins a la província de València, on ja afecta la localitat de les Alcubles.

Segons càlculs provisionals, ahir ja s’haurien comptabilitzat fins a un total de 9.900 hectàrees cremades. A més, va obligar a l’evacuació de prop de 1.500 persones de quatre municipis i al confinament d’un cinquè poble.

La mirada també està fixada en l’incendi de la Vall d’Ebo, que ha cremat 11.500 hectàrees i té un perímetre de 80 quilòmetres, un foc que continua actiu en tots els fronts, encara que a causa de l’augment de la humitat avança de forma més lenta.

La voracitat de les flames dels incendis de Begís i Vall d’Ebo, avivats per una jornada molt ventosa, va desembocar ahir en una crida d’Emergències València perquè els bombers en període de vacances que ho desitgin s’uneixin a les tasques de lluita contra el foc.

També a Alacant, mitjans aeris i efectius terrestres treballaven ahir per sufocar un incendi declarat a primera hora de la tarda en una zona de la partida de la Puça, al terme municipal de Petrer, que va obligar a desallotjar de manera preventiva un campament.

A més, sis de les persones que van resultar ferides abans-d’ahir després d’abandonar el tren aturat per l’incendi de Begís encara estaven hospitalitzades ahir, cinc, que patien cremades de diversa consideració, eren a l’Hospital La Fe de València, de les quals tres estaven en estat greu. La sisena persona es recuperava a l’Hospital General de València.

Estabilitzat l’incendi al Moncayo

A l’Aragó es va desactivar la situació d’emergència i Protecció Civil per l’incendi declarat dissabte a Añón de Moncayo, a Saragossa, que ahir continuava estabilitzat, i es va autoritzar ahir el reallotjament dels prop de deu veïns del santuari de la Misericordia de Borja, que encara no podien tornar per falta d’electricitat.

D’aquesta manera, els prop de 1.500 desallotjats de 8 municipis per l’incendi, que ha arrasat unes 6.000 hectàrees, van poder tornar als seus domicilis.

A més, ahir es va donar per controlat l’incendi de la zona de l’Isábena, a la província d’Osca, que ha cremat més de 50 hectàrees.