La pluja caiguda la nit de dimecres sobre la zona afectada per l’incendi de Begís (Castelló) va resultar més que un alleujament. Les precipitacions no van ser gaire abundants, entre 14 i 20 mm, però suficients per gairebé fer desaparèixer la flama del sinistre.

Tot i això, no es pot cantar victòria, perquè, segons especifica el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana, «hi ha zones molt calentes» en tot el perímetre de l’incendi. Malgrat això, les condicions són molt més favorables que dies enrere.

A primera hora d’ahir es va reprendre la tasca dels mitjans aeris. Els terrestres van estar tota la nit de dimecres a dijous sobre el terreny, atacant el foc. A més, el Lloc de Comandament de l’incendi iniciat a Bejís va decidir ahir a la tarda el confinament del municipi d’Andilla i el desallotjament de les pedanies d’Artaj i Oset, pertanyents a aquesta darrera localitat valenciana.

El confinament preventiu d’Andilla, una petita població de la comarca dels Serrans amb 315 habitants censats, se suma al que es va acordar de les Alcubles, municipi on es va demanar als seus 610 habitants que no surtin de casa pel fum.

Així mateix, l’Ajuntament d’Andilla va emetre un comunicat recomanant que les persones que estiguin a les seves segones residències es desplacin al seu habitatge habitual.

Incendi a la Vall d’Ebo

A quilòmetres de distància, l’altra gran zona afectada pel foc, la de la Vall d’Ebo, també es va beneficiar dimecres a la tarda de la pluja. Una altra tempesta va deixar prou precipitacions per sufocar en gran part les flames i molts dels desallotjats ja van poder començar a tornar a casa.

No obstant, els treballs d’extinció d’aquest sinistre van continuar també ahir en una jornada clau per acabar definitivament amb els dos incendis.

D’altra banda, els efectius continuaven treballant en el nou incendi que es va declarar abans-d’ahir a per la caiguda d’un llamp a la zona de Covalta, a Albaida. El foc continuava ahir actiu, segons va detallar el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana.

El president Ximo Puig espera un «informe rigorós» sobre el tren de Begís

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, està a l’espera d’«un informe rigorós i el més delimitat possible» per part de la direcció del dispositiu de l’incendi forestal de Begís per saber què va passar a l’incident de dimarts passat en un tren de la zona, on hi va haver diversos ferits, i «per què a cada moment es van adoptar decisions».

Així ho va exposar respecte a aquest succés que investiga la Policia Judicial de la Guàrdia Civil en què cinc passatgers d’un tren que anava de València a Saragossa van patir cremades i 11 van necessitar assistència mèdica, ja que una part dels passatgers van sortir del vehicle pels vidres o les portes quan el tren en interrompre la marxa per la proximitat de les flames. Alguns dels passatgers van quedar-se al tren, que va reprendre la marxa en direcció contrària al foc.

Renfe, que operava el trajecte, va assegurar que ningú no els va avisar dels possibles incidents i que la maquinista va parar el tren en veure el fum.

Puig va posar èmfasi que l’incident està sota investigació judicial i que no vol interferir ni «aportar una nova versió a les múltiples que hi ha», ja que és una cosa que dirimiran els pèrits a partir dels informes de Renfe i de la direcció de l’incendi.