Important trobada diplomàtica per a desencallar diversos fronts en la guerra d’Ucraïna. El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, es va reunir ahir a la ciutat de Lviv amb el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres, a qui va demanar mediar per garantir la desmilitarització de la planta nuclear de Zaporíjia, sota control de les tropes de Rússia, per a evitar que allí es produeixi una catàstrofe. «No volem un nou Txernòbil», va advertir el mandatari turc.

Zelenski va traslladar al màxim responsable de Nacions Unides i al seu homòleg turc la seva preocupació pel control rus de la central, assegurant que el «terror deliberat» del Kremlin en aquesta instal·lació «pot tenir conseqüències globals catastròfiques per a tothom». Per a això, va demanar a l’ONU «garantir la seguretat d’aquest lloc estratègic, la seva desmilitarització i el complet alliberament de les tropes russes».

Erdogan va remarcar que també es van discutir vies per a posar fi al conflicte, iniciat el passat 24 de febrer quan les tropes russes van iniciar la seva invasió per la força del territori veí, encara que no es van concretar més detalls sobre aquestes possibilitats. «Estic convençut que aquesta guerra acabarà en una taula de negociacions», va assenyalar.

A més, els tres mandataris van abordar altres assumptes clau per al conflicte bèl·lic com la situació de les exportacions de cereals des del país, desbloquejades després que Kíiv i Moscou arribessin a un acord segellat a Istanbul amb la mediació d’Ankara i l’ONU.

«Hem acordat continuar amb la coordinació en la implementació de la iniciativa del cereal», va explicar l’oficina del mandatari ucraïnès. Rússia i Ucraïna són dos dels exportadors més grans de blat del món i el conflicte militar ha amenaçat amb una crisi humanitària d’aliments que ha portat al fet que es disparin els preus. Guterres visita avui la localitat portuària d’Odessa, el port de la qual està sent utilitzat per a l’exportació de cereal ucraïnès com a part de l’acord impulsat per l’ONU i Turquia.

En aquesta trobada, a més, es van abordar altres temes espinosos com la deportació forçada d’ucraïnesos cap a territori rus, així com «l’alliberament del nostre personal militar i metges», segons va afegir el president ucraïnès.