El Moviment Popular d’Alliberament d’Angola (MPLA) del president João Lourenço, ha guanyat les eleccions generals, que es van celebrar dimecres, amb el 51,07% dels vots, segons els resultats provisionals anunciats ahir per la Comissió Nacional Electoral després d’escrutar-se el 97,03% dels sufragis. Segons la CNE, el MPLA ha obtingut una mica més de 3,16 milions de vots, l’equivalent a 124 dels 220 escons de l’Assemblea Nacional.

El principal partit opositor, la Unió Nacional per a la Independència Total d’Angola (UNITA), d’Adalberto Costa Júnior, ha quedat en segona posició amb el 44,05%, encara que va afirmar a l’inici de l’escrutini que les dades no eren «de confiança». La UNITA va aconseguir una mica més de 2,72 milions de sufragis, que es tradueixen en 90 escons, el millor resultat de la seva història. D’acord amb la Constitució angolesa, el líder del partit que aconsegueix més seients es converteix automàticament en el president de la República.

Aquestes xifres, pendents que es completi el recompte i de ser aprovades pel Tribunal Constitucional (TC), atorguen a Lourenço el segon mandat consecutiu de cinc anys i estenen l’hegemonia del MPLA, únic partit que ha dirigit Angola des de la seva independència de Portugal l’any 1975. Malgrat guanyar les eleccions, el MPLA ha reculat notablement respecte a les eleccions del 2017, quan es va adjudicar el 61,1% dels vots (150 escons).

Tot i l’històric resultat de la UNITA, el seu candidat a vicepresident, Abel Chivukuvuku, va destacar que les xifres que tenia la seva formació mostraven «una tendència de UNITA a guanyar en tot el país». Cal veure si el partit opositor presenta recurs davant el TC, com va passar sense èxit, després de les eleccions del 2017. A més, ahir al vespre la UNITA va rebutjar els resultats provisionals de les eleccions.