França augmentarà els seus intercanvis de gas i electricitat amb Espanya i Alemanya aquest hivern per treballar de manera recíproca en la gestió energètica i evitar corts en el subministrament.

Una reunió restringida del Govern francès dedicada a l’energia va estudiar ahir la situació energètica de cara al pròxim hivern, davant la hipòtesi d’un tall total de les exportacions de gas natural de Rússia. L’anomenat Consell de Defensa «va estudiar de forma molt particular les relacions amb Alemanya i Espanya», dos països «amb els quals tenim importants intercanvis de gas i electricitat», va afirmar la ministra de Transició Energètica, Agnès Pannier-Runacher, en una roda de premsa després de la reunió. «Hem conclòs que aquesta solidaritat recíproca ha de reforçar-se des d’aquest hivern amb aquests intercanvis de gas i electricitat amb Alemanya i Espanya», va explicar, encara que no va esmentar la qüestió del projecte de gasoducte MidCat entre el territori espanyol i el francès.

La reunió no va finalitzar amb decisions concretes, excepte el repàs a la situació i les crides a la sobrietat en l’ús de l’energia i a la solidaritat europea, que ha permès als països europeus portar les seves reserves de gas per sobre del que es preveu.

França té les seves reserves al 92%, amb gairebé dos mesos d’avançament al que es preveu, i els altres països europeus «també estan molt avançats», segons la ministra, qui va afegir que el grup públic EDF «s’ha compromès a arrencar tots els reactors nuclears per a aquest hivern». França té actualment parats 32 dels seus 56 reactors nuclears a causa de parades previstes per a recàrrega de combustible i manteniment i també a problemes de corrosió en els circuits de refrigeració d’emergència en diversos d’ells.