L’exjutge i exvocal del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) condemnat per extorquir empresaris, Lluís Pascual Estevill, va morir dijous als 89 anys d’edat, segons va avançar Crònica Global i va confirmar El Periódico. L’exmagistrat va ser enterrat ahir en la més estricta intimitat.

Pascual Estevill va passar de ser un magistrat estrella i vocal del CGPJ amb el suport de CiU i de Jordi Pujol a protagonitzar el cas de corrupció més sonat en l’àmbit judicial. El que va arribar a qualificar com l’«assot de la burgesia», va néixer el 1933 a Cabacés (Priorat) en el si d’una família humil, encara que va aconseguir llicenciar-se en dret, professió que va exercir després d’intentar infructuosament ser procurador a les corts franquistes primer i, ja en democràcia, senador pel CDS. Va exercir durant anys com a advocat en el camp del dret mercantil.

El 1990 va aconseguir la plaça de jutge mitjançant el quart torn (advocats de reconegut prestigi) i va exercir primer a Terrassa i després a Barcelona, on va investigar casos de corrupció que afectaven empresaris vinculats al pujolisme i que li van donar notorietat pública. D’aquí va saltar en 1994 a la cúpula de govern dels jutges (CGPG), encara que dos anys després, a causa de les querelles i els escàndols judicials que el van esquitxar, va sol·licitar la seva excedència voluntària.

Estevill va haver d’asseure’s al banc dels acusats per extorquir banquers i empresaris, als quals exigia milionàries sumes de diners per evitar l’ingrés a presó. El setembre del 2006, el Suprem va confirmar la condemna que li va imposar el TSJC de nou anys i quatre mesos de presó. En el mateix procés, també va ser condemnat l’advocat Joan Piqué Vidal, que va ser defensor de Jordi Pujol i d’altres alts càrrecs de l’extinta CDC.