«El món està prop de vèncer la pandèmia del covid-19». Ho va assegurar ahir el director general de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, que, malgrat el missatge d’optimisme, va instar els països a continuar treballant per controlar el virus. Així i tot, i tement que a la tardor augmentin els contagis de coronavirus i altres infeccions respiratòries, Espanya mantindrà l’obligatorietat de l’ús de les mascaretes als transports públics fins que els experts diguin el contrari, segons va explicar la Ministra de Sanitat, Carolina Darias, al Congrés dels Diputats.

«Mai hem estat en millor posició per posar fi a la pandèmia», va dir Ghebreyesus en una roda de premsa. «Encara no hi hem arribat, però el final està a la vista».

La setmana passada va haver-hi menys morts relacionades amb la covid a tot el món que en qualsevol altre moment des de març de 2020, segons Tedros, qui va advertir constantment contra l’excés de confiança, fins i tot quan els països han disminuït les restriccions. Va instar els països a fomentar les vacunes, en particular en les persones grans i de risc, planificar en el cas d’augments sobtats de casos i continuar amb les proves i la seqüenciació per rastrejar el virus.

Si bé la covid-19 continua circulant intensament a tot el món, les futures onades d’infeccions no tenen per què traduir-se en onades de morts, va dir Mariaa van Kerkhove, la principal funcionària tècnica de l’OMS per al covid-19. L’organització va declarar la covid-19 pandèmia l’11 de març de 2020. Des de llavors, s’han registrat més de 606 milions de casos, amb gairebé 6,5 milions de morts.

A Catalunya, les persones ingressades en UCI estan en mínims històrics. Segons les últimes dades de la Conselleria de Salut de dimarts, a Catalunya hi ha 11 malalts en UCI (dos més que la setmana prèvia) i 424 ingressats en planta convencional (100 menys). A més, també baixa la pressió en els centres d’atenció primària (CAP), perquè entre el 5 i l’11 de setembre van diagnosticar 2.752 casos de coronavirus, mentre que la setmana anterior van ser 3.063 infeccions. A més, va haver-hi sis defuncions en aquest període.