El protocol britànic va situar junts Felip VI i Letícia i els reis emèrits en el funeral d’Elisabet a l’abadia de Westminster. Els quatre han estat asseguts junts al segon banc, al costat d’altres membres de cases reials. El rei estava en una cantonada al costat de la seva esposa i, al costat de Letícia, Joan Carles I i, a continuació, Sofia. És la primera imatge de pare i fill junts des del gener del 2020, quan van coincidir en un altre funeral, el de la infanta Pilar, germana de l’emèrit.

Els quatre ja van coincidir diumenge a la tarda a la recepció que va oferir el rei Carles III a tots els dignataris desplaçats a Londres pel funeral de qui va ser reina durant set dècades, encara que la Zarzuela no va facilitar que es fes una fotografia de tots junts. Primer va arribar Joan Carles I amb la reina Sofia, a qui només havia vist una vegada en els dos anys que fa que és fora d’Espanya (el maig passat a la Zarzuela), mentre que els reis ho van fer al cap d’una estona.

Ahir a la tarda, en l’enterrament al castell de Windsor, hi van ser Felip VI i Sofia. Letícia no hi va poder assistir perquè havia de volar a Nova York per participar en actes paral·lels a l’Assemblea General de l’ONU que va començar ahir. Joan Carles I va declinar la invitació de la família reial britànica per anar al castell, segons va informar la Zarzuela.

Les exèquies d’Elisabet II s’han convertit per a la Casa del Rei, com tot el que té a veure amb Joan Carles I, en un maldecap per la coincidència en un acte dels dos reis. En aquest cop, a més, com que la invitació a les dues parelles els ha arribat per la família reial britànica directament i l’escenari és Londres, la decisió última ha recaigut de ple en Felip i Letícia, i el Govern central no s’hi ha vist embolicat.

Per molt que el protocol britànic hagi decidit la col·locació a l’abadia o l’entrada i sortida al lloc de culte, la Zarzuela podria haver propiciat una fotografia amb ell, si ho hagués volgut, diumenge.

L’actual cap d’Estat ha de bregar amb una situació molt incòmoda per a ell i també per al seu pare. Tots dos, juntament amb l’Executiu, van acordar l’agost del 2020 que l’emèrit se n’aniria a viure fora d’Espanya per evitar danys col·laterals a la institució per les informacions sobre la fortuna oculta que havia amassat durant dècades. Aquesta sortida i el tancament informatiu sobre les activitats de Joan Carles I decretat per Sarsuela provoca aquests episodis que són incòmodes per a tots i posa a l’actual Rei sota uns focus que són els que volia evitar.

El pare podria haver declinat la invitació, alguna cosa que hauria evitat el garbull, però no el va fer. La relació amb Isabel II va ser molt bona durant els seus regnats, malgrat el perenne xoc per Gibraltar, i ha volgut acomiadar-se d’ella. El duc d’Edimburg, espòs de la reina, va ser un dels representants internacionals que va estar en la coronació de Joan Carles I en 1975.