Rumors de mobilització circulaven entre els russos. I Putin ho va confirmar ahir: mobilització parcial de tropes. «Només es reclutarà aquells ciutadans que estiguin a la reserva, i sobretot els que hagin servit a les forces armades, tinguin unes certes especialitats militars i experiència rellevant», van ser les seves paraules exactes. Va espantar els fantasmes de la llei marcial i la mobilització general, encara que temporalment, només cridarà els reservistes que compleixin amb aquests requisits. El ministre de Defensa va xifrar aquests reservistes en 300.000. D’altra banda, les forces de seguretat russes van detenir més de 800 persones en les protestes pacifistes organitzades durant la tarda a tot el país.

En el mateix discurs va mantenir el seu to de conflicte amb Occident, al qual culpa de «travessar totes les línies» i del qual escolta «amenaces constants». «L’OTAN està fent un reconeixement a tot el sud de Rússia. Diuen obertament que Rússia ha de ser derrotada al camp de batalla», va afirmar. Va usar també el victimisme: «L’objectiu d’una part de les elits occidentals és afeblir el nostre país. Diuen que hauria de dividir-se en diferents parts. Van fer de la russofòbia total la seva arma». No es va oblidar tampoc de recordar que Rússia, com Occident, té armament nuclear. «Aquells que intenten fer xantatge a Rússia amb armes nuclears han de ser conscients que la rosa dels vents pot girar en la seva direcció», va asseverar el líder rus.

En el marc del conflicte russoucraïnès, el líder rus va manifestar que quan la seva integritat territorial es vegi amenaçada, Rússia usarà «tots els mitjans al seu abast». Aquesta integritat territorial inclourà, una vegada celebrats els referèndums de dubtosa legitimitat, les regions ocupades d’Ucraïna, Donetsk, Lugansk, Kherson i Zaporíjia. Avui dia és territori ucraïnès, encara que Moscou el vol per a Rússia i ha preparat unes votacions enmig del conflicte per assegurar-se el control directe d’aquests territoris. En el mateix discurs, també va actualitzar la xifra de baixes russes, que porta sense moure’s des del mes de març: «Dels nostres han mort 5.937», va assegurar.

Aquesta mesura, juntament amb les aprovades aquest dimarts a la Duma per castigar més durament objectors de consciència i desertors, va dirigida a contrarestar l’ofensiva ucraïnesa, que va aconseguir recuperar el control de diferents ciutats a l’est del país. Amb aquesta mobilització s’estima des del Kremlin que entraran en servei 300.000 soldats, als quals es prepararà per a anar al capdavant, a «protegir els 1.000 quilòmetres de front» que té Rússia.

Després de l’anunci de Putin, el col·lectiu pacifista Vesna –primavera en rus– va convocar protestes a tot el país. Les forces de seguretat van detenir més de 800 persones en 37 ciutats, segons va informar l’organització independent OVD-Info, que fa seguiments d’arrestos i ha estat declarada agent estranger a Rússia. A Moscou les protestes van ser al carrer Arbat, en ple cor de la capital.

Biden: «Una guerra nuclear no pot ser guanyada i mai no ha de ser lliurada»

El president dels EUA, Joe Biden, va assenyalar ahir directament el president rus com a responsable de la crisi bèl·lica a Ucraïna, definint la seva invasió com «una guerra brutal i innecessària triada per un home». Biden va parlar d’«atrocitats i crims de guerra» per les quals s’haurà de buscar que el Kremlin pagui. «Ningú va amenaçar Rússia ningú més que Rússia va buscar el conflicte», va dir Biden, que va alertar sobre les amenaces de conflicte nuclear que ha estat llançant Putin, i davant aquest repte va llançar un missatge global: «Una guerra nuclear no pot ser guanyada i mai no ha de ser lliurada».