Milers de persones es van congregar ahir davant l’Arc de Triomf de Barcelona per commemorar el cinquè aniversari de l’1-O, un acte que es va viure molt contextualitzat pel complicat moment polític que es viu a Catalunya. Van ser 11.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, xifra que el Consell per la República va situar en 60.000. «Defensem l’1 d’octubre, guanyem la independència» va ser el lema de l’acte unitari convocat pel Consell per la República, Òmnium, l’ANC, l’AMI, la Intersindical i la Cambra de Comerç. La concentració va començar amb una intervenció de la que fa cinc anys era presidenta del Parlament, Carme Forcadell (ERC), que, com la també republicana Marta Rovira, va rebre una xiulada. El tancament va ser a càrrec del llavors president de la Generalitat Carles Puigdemont.

«El referèndum ja el vam fer i no cal tornar-lo a fer. Votar ja hem votat, ja ho hem fet». Van ser les paraules de Puigdemont des de Bèlgica, qui presideix el Consell per la República, que va rebutjar repetir un referèndum, i va assegurar que la taula on caldria «estar enganxats» és la del «diàleg entre germans», i va mencionar ERC, Junts, CUP, ANC i Òmnium. «No ens n’hauríem d’aixecar mai», i va afegir, mentre els socis de Govern continuen en crisi.

Puigdemont va afirmar que el «moment fundacional» de Catalunya va ser fa 5 anys, i que el referèndum «ja es va fer» l’1-O. Després que el president de la Generalitat, Pere Aragonès, digués ahir en una declaració institucional que «Catalunya tornarà a votar» en un referèndum, Puigdemont va replicar que «no cal tornar-ho a fer; votar, ja hem votat», va reblar.

El també expresident de Junts va remarcar que el Consell per la República proposa una «mirada al futur» i una «estratègia per descol·locar l’Estat». Puigdemont també va advertir que els vots que permeten governar les institucions com el Govern de la Generalitat venen del «desbordament democràtic». «És ben normal que es posin al servei de què vam decidir fa cinc anys», va apuntar Puigdemont, que va exigir a l’executiu català que es posi «al servei» del mandat de l’1-O.

Xiulada a Rovira i Forcadell

Just en començar l’acte, el presentador Sergi Mateu va anomenar el nom de tots els polítics exiliats. En fer referència al de la secretària general d’ERC, Marta Rovira, la xiulada de la gent va ser notòria. La resta van ser aplaudits: Lluís Puig, Clara Ponsatí, Toni Comín i Puigdemont (tots quatre de Junts).

En canvi, hi va haver divisió amb Forcadell (ERC), presidenta del Parlament aquell 2017. Qui va ser també presidenta de l’ANC també va rebre xiulets, més barrejats amb aplaudiments, ja des de l’inici de la seva intervenció dalt l’escenari. Forcadell va aprofitar el seu discurs per reclamar als dirigents d’ERC i Junts –sense mencionar-los directament– que «es deixin de barallar i lamentar».

«Oblidem-nos dels retrets i treballem conjuntament per una nova oportunitat», va afegir l’exlíder de l’ANC. També es van sentir alguns xiulets quan Xavier Antich (Òmnium) va demanar unitat i discutir estratègies per decidir com s’avança cap a la independència. Antich va advertir que ni la independència arribarà «demà», ni l’autodeterminació la regalarà l’Estat. El president d’Òmnium va instar els partits a «tornar a seure i parlar per discutir estratègies» de manera «urgent», i crear una «dinàmica constructiva» per decidir com s’avança cap a la independència.

L’actual presidenta de l’Assemblea, Dolors Feliu, va anunciar la proposta d’organitzar una «gran Conferència Nacional per la Independència» com a molt tard, de cara al febrer del 2023, «si encara no hi ha hagut eleccions». Feliu va animar entitats i persones que ho vulguin a inscriure’s a la conferència a través de la web de l’ANC: «Que ens trobin preparats i amb un pla compartit», va dir.

Feliu va subratllar que cal «preparar un nou embat», i ha advertit els partits que si no ho fan ells ja ho farà l’ANC a partir de la llista cívica que volen promoure, aplaudida per la gent concentrada ahir a la tarda a l’Arc de Triomf.

Un mur d’urnes davant el Palau de la Generalitat

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va commemorar prèviament el cinquè aniversari de l’1-O amb un acte a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, on va alçar un mur d’urnes davant del Palau de la Generalitat com a «símbol de la distància entre la gent i les institucions». Centenars de persones s’hi van aplegar per demanar al Govern que faci efectiva la independència i, amb crits de protesta, van exigir la dimissió del president de l’executiu català, Pere Aragonès. La presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, va insistir a demanar als partits del Govern «un pla per a la independència».