Una forta explosió va destruir ahir una part del pont geoestratègic de l’estret de Kertx, la principal ruta de connexió entre Rússia i Crimea, la península ucraïnesa annexionada per Moscou el 2014. El Kremlin, que va explicar que va ser un atac amb un camió bomba i va apuntar Ucraïna com a responsable, ha advertit al llarg de la invasió russa que una ofensiva contra aquesta infraestructura de 19 quilòmetres de llarg suposaria travessar una línia vermella.

Almenys tres persones van morir en l’explosió, van anunciar els investigadors russos, que van afirmar haver identificat el conductor del camió bomba causant de la detonació. «Segons les dades preliminars, tres persones van morir», probablement «els passatgers d’un vehicle que era a prop del camió quan aquest va explotar», va assenyalar el Comitè rus d’Investigació en un comunicat. I el dany causat al pont es va calcular per la Unió d’Asseguradores de Rússia entre 200 i 500 milions de rubles (3,2 milions i 8,1 milions de dòlars), segons l’agència RIA Nóvosti.

El pont, construït el 2018, era un somni i símbol de l’ambició expansionista del president rus, Vladímir Putin. La portaveu del Ministeri d’Exteriors de Rússia, Maria Zakhàrova, va denunciar que «la reacció del règim de Kíiv a la destrucció de la infraestructura civil demostra la seva naturalesa terrorista». Les autoritats de Crimea van atribuir l’explosió al «vandalisme ucraïnès», mentre que les ucraïneses no van aclarir la responsabilitat de l’atac, però van celebrar els danys a la infraestructura.

Tot i que oficialment no ha estat reconegut, el Servei de Seguretat d’Ucraïna (SBU) estaria darrere de l’explosió al pont, segons una font d’aquest organisme citada pel diari digital ucraïnès Ukrainska Pravda.

El diari va reconèixer que el servei secret no s’ha pronunciat oficialment sobre la seva participació en aquests fets. L’agència de notícies Ukrinform va citar un text de l’SBU a Telegram per admetre, juntament amb informacions que els havien proporcionat fonts dels serveis de seguretat, la participació dels serveis de seguretat ucraïnesos en l’explosió i l’incendi del pont.

«El pont crema meravellosament a l’alba. Un rossinyol es troba amb l’SBU a Crimea», establia el text de l’SBU, citat per Ukrainska Pravda, que parafraseja el poeta ucraïnès Taras Shevtxenko.

Ucraïna va celebrar els danys produïts en una part del pont. Les forces aèries d’Ucraïna van informar al seu compte de Telegram de la «destrucció» del pont. «Aquest matí al pont de Crimea. Els tancs de combustible estan en flames. Part de la carretera també va ser destruïda! Tot serà Ucraïna», establia el missatge de les forces aèries d’Ucraïna.

Mikhail Podoliak, assessor del president ucraïnès, Volodímir Zelenski, va afirmar que «Crimea, el pont, el començament. Tot allò il·legal ha de ser destruït, tot allò robat ha de ser tornat a Ucraïna, tot allò ocupat per Rússia ha de ser expulsat».

Incendi de set tancs de cru

El Ministeri ucraïnès de Defensa, mitjançant un tuit, va afirmar que el pont de Kertx, un dels símbols del poder rus a Crimea, havia caigut. El sinistre va provocar l’incendi de set tancs de combustible d’un tren que es desplaçava cap a la regió prorussa.

«Hi va haver un col·lapse parcial de dos trams de la part automobilística del pont», va explicar el Comitè Nacional Antiterrorista de Rússia (NAC). El trànsit ferroviari i automobilístic va ser suspès.