El ministre de Protecció Ciutadana de Grècia, Takis Theodorikakos, va acusar ahir Turquia d’un comportament «bàrbar i medieval» als 92 migrants que les autoritats gregues i Frontex van trobar totalment nus divendres al costat del riu Evros, frontera natural entre els dos països.

El ministre va assenyalar al seu compte de Twitter que els fets han estat registrats per Frontex i són «indiscutibles», i així respon al ministre d’Exteriors turc, Mevlut Cavusolgu, qui va rebutjar ahir que Turquia empenyés cap a Grècia els 92 migrants i va acusar Atenes d’intentar «calumniar» Turquia.

Els migrants, que havien estat abandonats totalment nus, van declarar a la policia grega que havien estat transportats a Evros en tres vehicles de les autoritats turques i més tard van intentar travessar el riu en pots de plàstic.

El ministre de Migració, Notis Mitarakis, va assenyalar que Grècia portarà l’incident davant l’ONU i va recalcar que el cas ha posat Turquia en una situació «difícil». Theodorikakos va enviar ahir una missiva a la comissària d’Afers Interns de la UE, Ylva Johansson, i als seus homòlegs dels països membres del bloc en què se’ls informa sobre el cas i s’accentua que els migrants van ser «víctimes de robatori, lesions corporals i tractes que ofenen la dignitat humana» per part de l’autoritats turques, segons els seus propis testimoniatges.

A la carta s’assenyala que els rescatats són 61 afganesos, 3 iranians, 4 marroquins, 5 pakistanesos i 3 persones procedents de Bangladesh, entre els quals hi ha 6 menors d’edat.

L’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) va expressar la seva preocupació per unes imatges «impactants», va condemnar l’incident i va demanar una investigació completa sobre els fets. Theodorikakos va recalcar que Turquia ha de respectar el dret internacional i deixar de «provocar» Grècia «d’una manera tan inhumana».