CRÒNICA

Els indicis d’acusació contra Dani Alves

Si es troben restes del seu ADN s’obtindria una prova determinant que contradiu unes declaracions fetes públicament

El furgó policial que va traslladar Dani Alves a la presó | EFE

El furgó policial que va traslladar Dani Alves a la presó | EFE / Guillem Sánchez/J.G. Albalat

Guillem Sánchez/J.G. Albalat

La jutgessa d’instrucció que va acceptar les sol·licituds de presó cautelar contra Dani Alves considera que hi ha indicis que sustenten la gravetat de la denúncia per violació que va presentar contra ell una noia de 23 anys per fets esdevinguts la matinada del 30 al 31 de desembre a la discoteca Sutton. Els indicis que fins ara ha pogut conèixer El Periódico, del mateix grup editorial que aquest diari, són els següents:

DECLARACIÓ DE LA VÍCTIMA

Va ser tancada en un lavabo contra la seva voluntat

La Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS), un grup d’investigadors dels Mossos d’Esquadra, atorga credibilitat al relat de la dona, que va assegurar que va ser tancada en contra de la seva voluntat per Alves a un bany de la zona VIP de la discoteca i després va ser bufetejada i violada.

INFORME MÈDIC

Lesions compatibles

La dona, després de la presumpta agressió, va ser atesa per una ambulància alertada per la discoteca Sutton i traslladada a l’hospital Clínic. Allà es va sotmetre a un examen mèdic. El comunicat inclou que va patir lesions de poca gravetat compatibles amb el forcejament mantingut presumptament amb el futbolista. Els sanitaris també van recollir mostres biològiques que s’hauran de comprovar en el futur si pertanyen a Alves.

EL VESTIT DE LA DONA

El va entregar a la policia quan va fer la denúncia

La dona va anar a formalitzar una denúncia contra Alves dos dies després. Va relatar els fets i va aportar l’informe mèdic. També va lliurar el vestit que portava la nit dels fets. Els investigadors de l’UCAS, una unitat que té dos anys i mig de vida i que està formada per un 70% de dones, va iniciar la investigació.

LES CÀMERES DE SUTTON

Les gravacions no desmenteixen la versió de la víctima

Una de les primeres comprovacions que va dur a terme l’UCAS va ser revisar els enregistraments de les càmeres de seguretat de Sutton. Segons el relat de la víctima, Alves va insistir molt que la seguís a través d’una porta que afirma desconèixer on conduïa. Així va entrar al bany, on no hi ha càmeres. Segons les fonts consultades, els enregistraments no en desmenteixen la versió.

EL VÍDEO D’ALVES

Declaracions prèvies que resten credibilitat

Alves va enviar un vídeo a un programa d’Antena 3 una setmana després dels fets en què negava l’agressió i feia entendre que s’havia dirigit al bany i s’havia trobat accidentalment amb la víctima, que era a dins. Una versió que ha canviat i que no ha mantingut durant la seva declaració davant de la jutgessa. Per condemnar-lo o absoldre’l es tindran en compte només les paraules que digui en seu judicial, però les declaracions que va fer en televisió poden restar credibilitat al seu testimoniatge si es demostra que ha mentit.

ELS TESTIMONIS

El jugador estava amb un amic i ella, amb dues amigues

L’atestat ha tingut en compte les versions que han donat els testimonis que es trobaven amb Alves i la víctima. El jugador estava amb un amic, i la noia, amb dues amigues. L’informe també inclou les explicacions del cambrer que, atenent la seva petició, va animar les dones a asseure’s amb Alves i el seu amic a la sala VIP.

MOSTRES BIOLÒGIQUES

Poden trobar-se restes d’ADN

L’examen mèdic de l’hospital Clínic pot trobar restes del seu ADN procedent de fluids o borrissol de l’agressor i esbrinar així de qui es tracta. Si les mostres biològiques que s’han obtingut de la denunciant coincideixen amb el perfil genètic d’Alves s’obtindria una prova que, almenys, el que ha manifestat el futbolista públicament a Antena 3 no s’ajusta a la veritat.

[object Object]

El tècnic del Barça, Xavi Hernández, va valorar ahir el cas de Dani Alves a la roda de premsa prèvia al partit de Lliga que el seu equip disputarà avui al Camp Nou. «Es difícil comentar una situació així. Estic com tothom, impactat, en estat de xoc, perquè coneixent el Dani, és el primer que em ve al cap. És un tema de la justícia, que dictarà el que hagi de ser. Aquí no hi podem entrar. Respecte al Dani, em sap molt greu per ell», va admetre el preparador blaugrana, que va ser company del jugador brasiler i també el va tenir a les seves ordres a la plantilla. D’altra banda, el Pumas UNAM, l’equip mexicà en el qual jugava actualment el futbolista brasiler, li va rescindir «amb causa justificada» el contracte laboral.

[object Object]

La notícia de l’arribada de Dani Alves va córrer ràpid a la presó barcelonina de Brians I.

Va arribar enviat pels Mossos, després d’11 hores de calabós i compareixença davant la jutgessa. Impactat, enmig d’un fort abatiment i sense pronunciar paraula, segons fonts penitenciàries, es va sotmetre a la presa d’empremtes i a la sessió fotogràfica de tot pres nou.

Dani Alves va escoltar les primeres indicacions i només assentia. Feia l’efecte, refereixen aquestes fonts, d’encara no creure’s el que li estava passant, un actitud psicològica habitual entre els qui per primera vegada ingressen a la presó.

El seu comportament ha estat correcte i discret tota l’estona. Va passar la primera nit a l’àrea de preventius i la direcció del centre va procurar que no estigués sol, excepte quan va dormir.

A la nit del divendres, l’exjugador del Barça no va sopar. Va dir que no tenia gana. Després dels primers tràmits, es va comprar una ampolla d’aigua per a emportar-se-la a la cel·la per si tenia set. I va ser l’única cosa que va prendre.

Ahir havia de rebre les visites habituals de recepció d’una persona ingressada a la presó, però en el cas d’Alves no es va produir la de l’assistent social, ja que, com que no procedeix de cap entorn desestructurat, no és necessària. Aquestes trobades tenen per objecte reunir informació per classificar-lo i decidir en quin mòdul estarà allotjat. La previsió es que passi el cap de setmana a preventius.