Els serveis jurídics del Parlament han elaborat una proposta de reforma del reglament de la cambra catalana que permetria blindar la presidenta de la institució, Laura Borràs, davant una eventual obertura de judici oral o davant un possible processament judicial contra ella. L'informe dels lletrats arribarà aquest dimarts a la Mesa del Parlament, segons ha avançat El Periódico.

El passat mes de juny, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va acordar prosseguir amb la investigació que el Tribunal Suprem va obrir a Borràs per la presumpta adjudicació irregular de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalans, just abans del seu salt a la política al final de 2017.

L'informe que rebrà aquest dimarts la Mesa, titulat "Propostes jurídiques i tècniques de reforma del reglament", consta de 244 pàgines i inclou un suggeriment que podria ser clau donada la situació personal de Borràs. En la secció dedicada a les "causes de suspensió dels drets i deures parlamentaris", l'informe suggereix la modificació de l'article 25 del reglament de la cambra per eliminar l'apartat 4.

L'apartat de la polèmica

Aquest apartat -que quedaria eliminat- estableix que "en els casos en què l'acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l'acte d'obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d'acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata".

També es proposa eliminar la possibilitat, contemplada dins d'aquest mateix article 25, que els diputats puguin ser suspesos "si és ferm l'acte pel qual s'obre judici oral contra ells o s'acorda el seu processament, donada la naturalesa dels fets imputats".

Segons el raonament dels lletrats, l'apartat 4 que quedaria eliminat "no té cap precedent ni referent" en el dret parlamentari i contempla una causa de suspensió de l'exercici d'un dret fonamental -com és el de la participació política- que presenta "seriosos dubtes de constitucionalitat respecte a la presumpció d'innocència, que també és un dret fonamental".