L'impacte d'un projectil de foam seria la causa de la pèrdua de l'ull d'un jove de 18 anys durant les manifestacions post-sentència del 2019 a Barcelona, segons apunta un informe de l'Institut de Medicina Legal que ha avançat TV3. El cas l'investiga el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona i el ferit és A.K., un jove extutelat que hauria patit l'impacte del projectil el 18 d'octubre del 2019 al carrer Trafalgar, segons ha informat Irídia. L'informe constata una relació de causalitat positiva entre les lesions a l'ull esquerre del jove i l'impacte a gran velocitat d'un projectil de foam de 40 mil·límetres de diàmetres. Irídia apunta que es tracta del tercer cas de pèrdua d'ull per impacte d'un projectil de foam.

En aquest sentit, ha recordat que un informe mèdic va atribuir la lesió que va sofrir un jove el 14 d'octubre del 2019 a una bala de foam, a pesar que va arxivar les actuacions per falta d'autor conegut. D'altra banda, fa dues setmanes es va donar a conèixer el cas d'una dona que va patir un traumatisme cranioencefàlic també per l'impacte d'una bala de foam als Jardinets de Gràcia el 18 d'octubre del 2019. A més, el passat 16 de febrer del 2021 un jove va patir la pèrdua d'un ull per l'impacte d'una bala de foam a la Via Augusta de Barcelona, durant les protestes pro Hasel, i hi ha dos agents imputats pels fets, segons l'organització.

Irídia ha insistit en la necessitat de retirar aquests elements per la seva "falta de traçabilitat" i per la "intolerable falta de capacitat del cos de Mossos per a identificar els responsables dels trets". Ha afegit que cal revisar els mecanismes interns de control i crear un mecanisme independent de control amb àmplies competències. Finalment, ha reclamat al Departament d'Interior que modifiqui amb caràcter d'urgència el protocol d'ús de foam perquè es prohibeixi disparar cap a l'altura del cap. Ha defensat la urgència d'aquesta mesura, ja que els treballs de la Comissió de Model Policial s'allargaran prop d'un any.