El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els comuns es comprometen a continuar amb la negociació dels pressupostos del Govern. Aragonès s'ha reunit per primera vegada, aquest dimecres a la tarda al Parlament, amb representants d'En Comú Podem -Jéssica Albiach, David Cid i Joan Carles Gallego- per explorar el seu suport als comptes.

Fonts dels comuns han valorat positivament la presa de contacte, que ha tingut una durada d'una hora, en què s'han emplaçat a mantenir converses els pròxims dies. Demà ja hi ha prevista una nova reunió entre Presidència -sense Aragonès- i Economia amb els comuns. Pel que fa a la trobada amb el PSC, de menys durada, concretament, de 23 minuts, Aragonès i Illa han coincidit en destacar-ne la cordialitat, tot i que no han aprofundit en cap detall dels pressupostos.

Les negociacions s'encaren amb contrarellotge, ja que el debat a la totalitat dels comptes començarà dilluns vinent. En aquest sentit fonts dels comuns han lamentat que tot plegat hauria estat més senzill si l'executiu hagués negociat amb ells abans de presentar els pressupostos. En la trobada prevista per aquest dijous, ECP vol posar sobre la taula quatre aspectes dels comptes on creuen que es pot millorar: infraestructura verda, salut i la cartera de serveis públics, transició ecològica i reactivació industrial. Amb tot, els comuns han assegurat que Aragonès ha mostrat la seva predisposició per poder negociar. Les negociacions sobre els pressupostos les encapçalarà Gallego. Les negociacions, per tant, començaran formalment aquest dijous.

Treure l'esmena no serà "gratis"

Malgrat que Albiach, presidenta d'ECP al Parlament, va avisar que el partit presentaria una esmena a la totalitat als pressupostos si l'executiu no els trucava, la reunió d'aquest dimecres no ha fet variar la posició del partit. "Sortirem de l'esmena a la totalitat si arribem a un acord", detallen fonts dels comuns. Així mateix, han reiterat que treure l'esmena no serà "gratis".

D'altra banda, l'entorn d'Aragonès subratlla que amb el PSC no s'ha entrat a negociar res, i que les converses a primer nivell només es mantenen amb la CUP i els comuns. Per la seva banda, fonts dels socialistes remarquen que Illa i el president del Govern mantindran la comunicació fluida habitual, i que la reunió al Parlament ha estat cordial i profitosa.