El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat llum verd aquest dijous l'ús del passaport covid per accedir a l'interior de bars i restaurants, instal·lacions on els usuaris practiquin esport i residències de gent gran, així com altres locals on es pugui menjar. La fiscalia s'ha oposat a la mesura.

L'ampliació de l'ús del certificat entra en vigor aquesta mitjanit i té una durada inicial de 14 dies, fins al 9 de desembre. Tots aquests establiments se sumen a l'oci nocturn i als banquets amb ball, on ja era vigent l'obligatorietat d'ensenyar el passi covid. Caldrà veure si aquesta mesura s'amplia a més establiments en els pròxims dies després que el comitè assessor del Departament de Salut el recomanés per a cinemes i teatres.

La secció tercera de la sala contenciosa-administrativa concreta que el passaport covid s'haurà de demanar també als locals de restauració integrats en centres o galeries comercials, parcs i fires d'atraccions, ludoteques, salons de joc i gimnasos; als locals culturals on es venguin begudes o menjar, com sales de concerts, cinemes i circs; als concerts i actes culturals a peu dret en llocs tancats; a les competicions esportives on es vengui menjar o beguda, al Centre d'Alt Rendiment esportiu de Sant Cugat del Vallès. També es demanarà quan es facin activitats musicals en congressos, fires comercials i festes majors.

Excepcions

En canvi, no es demanarà el passaport covid als serveis de restauració dels centres de treball destinats als empleats, als ubicats en centres sanitaris destinats als empleats i als pacients, als menjadors escolars i universitaris i als menjadors socials per a persones vulnerables.

El decret de la Generalitat obliga els establiments a penjar cartells a l'entrada on recordin l'obligatorietat del passaport i a destinar personal per fer aquest control. Les dades dels clients no s'han de guardar.

En la seva interlocutòria de 19 pàgines, la sala contenciosa-administrativa del TSJC adverteix la Generalitat que els propers decrets han d'estar redactats de forma més clara i comprensible. De fet, diu que "la tècnica utilitzada ja és criticable" i la redacció és "pastosa i reiterativa". A més, assegura que "l'addició accentuada i sense fre de més i més activitats està aconseguint una alçada que requerirà almenys una major motivació i justificació reforçada".

Fecasarm diu que el certificat covid a la restauració arriba "tard" i de "manera precipitada"

La Federació Catalana d'Associacions d'Activitats de Restauració i Musicals (Fecasarm) ha lamentat que el certificat covid a la restauració arriba "tard" i considera que s'implementa "de manera precipitada", com, assegura, ja va passar amb l'oci nocturn. Aquesta mesura deixarà "poc marge de reacció a empresaris i clients", segons lamenten fonts de l'entitat. A més, adverteix que el sistema de validació del certificat "no funciona" i que "moltes vegades no es pot comprovar si el certificat és vàlid o no". D'altra banda, la patronal del sector avisa que els "entrebancs" per accedir als locals poden ocasionar aglomeracions i cues als accessos i problemes entre clients i treballadors, en cas que es denegui l'accés a algun comensal.

La Fecasarm també constata que el passaport covid s'haurà d'exigir als clients però no als treballadors i que per als clients vacunats fora de la UE i el Regne Unit poden tenir problemes per validar el certificat covid exigit ja que hauran d'anar a un CAP.