L'obligatorietat d'ensenyar el passaport covid a la restauració, els gimnasos i les residències a Catalunya ha entrat en vigor aquest divendres, després de rebre l'aval judicial davant l'augment de contagis i publicar-se al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (Dogc).

En bars i restaurants només s'exigirà per accedir a espais interiors, i tant en aquest sector com en els altres els menors de 12 anys estaran exempts de presentar-lo, recull la resolució. El passaport Covid acredita que la persona s'ha vacunat contra el virus, que s'ha recuperat de la malaltia en els últims sis mesos o que s'ha fet un test que ha donat negatiu en les últimes hores.

La resolució justifica la necessitat d'estendre aquesta mesura a noves activitats -ja s'aplicava a l'oci nocturn, i festivals i banquets amb ball- per l'acumulació d'aerosols en els recintes on es desenvolupen i l'especial vulnerabilitat d'espais com les residències d'ancians o persones amb discapacitat.

En les residències, es permetrà l'entrada a les persones que no tinguin el passaport Covid sempre que es facin un test d'antígens ràpid que doni negatiu al centre; es podran fer excepcions, en casos d'urgència o per acompanyar a persones a punt de morir.

A més, es manté l'obligació de portar mascareta en interiors, l'aforament màxim del 80% en els locals d'oci nocturn i les mesures preventives especials en recintes esportius que puguin acollir a més de 10.000 persones.

Risc alt

Les noves mesures --amb una vigència de dues setmanes-- es basen en un informe de l'Agència de Salut Pública que constata que la incidència del coronavirus "augmenta notablement" a Catalunya, amb una taxa setmanal de casos diagnosticats de 102,9 contagis per 100.000 habitants, un 38,8% més que la setmana passada.

Els casos simptomàtics han crescut "ràpidament" en totes les regions sanitàries: Alt Pirineu i Aran (Lleida, Girona) és la regió amb major incidència acumulada, seguida de Girona, Catalunya Central i Terres de l'Ebre.

El grup d'edat dels 5 als 14 anys és el que registra una major incidència setmanal de casos diagnosticats, i els percentatges d'ingrés en les persones de 60 a 79 anys "preocupen per la seva potencial gravetat", malgrat els alts nivells de vacunació.

Catalunya torna a situar-se en fase d'alerta 3 sobre 4 (risc alt), i als hospitals l'ocupació per Covid-19 puja tant en llits convencionals com en les de crítics: "L'afectació sobre el sistema sanitari creix de forma global en tots els nivells".