El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha dit que és "qüestió de dies" que es detecti la variant òmicron de la covid a Catalunya. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha valorat que tancar fronteres l'únic que pot fer és "retardar" la seva arribada.

Tot i això, la presidenta de l’Associació Mèdica de Sud-àfrica i una de les descobridores de la nova variant òmicron del coronavirus, la doctora Angelique Coetzee, ha fet una crida a la tranquil·litat. Demana que no hi hagi un «pànic innecessari» davant aquesta nova variant de covid-19, ja que els símptomes són, segons les dades que hi ha en aquest moment, «molt febles».

«El que estem veient a Sud-àfrica i, recordem, estic a l’epicentre, és molt feble. Per a nosaltres són casos lleus», va declarar la doctora Coetzee a la cadena anglesa BBC.

La doctora explica que a països com el Regne Unit, on ja s'han confirmat casos d'aquesta variant, «hi ha un pànic innecessari, tot i que en dues setmanes podria estar dient el contrari».

Vacunar els més petits

El conseller de Salut també ha dit que un cop l'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha aprovat la vacuna entre els 5 i els 11 anys, la ponència de vacunes estatal ha de decidir què fer. En cas que la resposta sigui afirmativa creu que aquesta vacunació es farà durant aquest curs escolar.

Ha detallat que d'entrada "no hi haurà vacuna per a tota la canalla" i ha apostat per escoltar els experts per acabar de prendre una decisió. Ha valorat també que la data en què es podria començar la vaccinació dependrà molt d'aspectes logístics.

A l'espera d'una decisió sobre el passaport covid

D'altra banda, ha concretat que la comissió delegada del Govern per la covid es reunirà aquesta tarda per decidir quan es reprèn l'obligatorietat de presentar el passaport covid a la restauració, gimnasos i residències. El conseller ha reconegut que es va produir una "allau" divendres. D'entre aquestes entrades, n'han detectat de malicioses, que tot i que no es poden considerar un ciberatac sí que van comportar un bloqueig i l'activació de sistemes de seguretat.

En concret, entre dilluns passat i aquest diumenge s'han descarregat 1.816.361 certificats digitals covid. Només aquest diumenge se'n van descarregar 348.894. En total, s'han generat a Catalunya 10.421.142 passaports.