Els estudiants de l'associació Cosmic Research de l'ESEIAAT de la UPC, han realitzat amb èxit el llançament del coet supersònic suborbital més potent construït fins ara a Catalunya i el més potent d’Espanya construït per universitaris. Aquest va tenir lloc el 30 de novembre passat, des de les instal·lacions del Centre d'Experimentació de l'Arenosillo (CDEA), a Huelva, de l'Institut Nacional de Tècnica Aeroespacial (INTA). El coet, batejat amb el nom de Bondar en homenatge a la primera astronauta canadenca, va arribar a uns 7.800 metres d'altitud i a una velocitat de 1.900 km\/h. En els darrers cinc anys, els estudiants de Cosmic Research han llançat un total de 36 coets.

Fins al moment, l'associació ha batejat tots els projectes que han precedit al Bondar amb noms de dones astronautes, com el projecte Mukai, en honor a l'astronauta japonesa Chiaki Mukai, o Resnik, en homenatge a Judith Resnik, la segona astronauta de la història als Estats Units, que va morir en l'accident del transbordador espacial Challenger l'any 1986.De fet, qui coordina i lidera aquest equip d'estudiants és una dona. Es tracta d'Alba Badia, sabadellenca de 20 anys estudiant de quart curs del grau en Enginyeria en Tecnologies Industrials.

Badia ha agafat les regnes del projecte aquest curs, prenent el relleu de l’anterior coordinador, Víctor Ubieto, graduat el curs passat.

Els 16 estudiants que formen Cosmic Research són Daniel Cantos, Marc Martí, Víctor Ubieto, Xavier López, Marc Bermejo, Marc Bono, Javier Hidalgo, Adam El Ghaib, Oscar Ortega, Arnau Pena, Marc Casanovas, Néstor Fuertes i Alba Badia, tots ells de l'ESEIAAT, al costat d'Ander Hospital, Iñigo Bouzas i Laura Burgos, de la Universitat del País Basc.

Per desenvolupar aquesta missió, Cosmic Research ha comptat amb la col·laboració d'INTA, que ha fet de mentor durant tot el procés i ha cedit les instal·lacions de llançament, així com de tres estudiants del grup BiSKY Team, de la Universitat del País Basc, que han ajudat en el desenvolupament de l'electrònica del coet.