El diputat de la CUP i secretari tercer de la Mesa, Pau Juvillà, ha anunciat que recorrerà al Tribunal Suprem (TS) la seva inhabilitació de sis mesos per no retirar els llaços grocs de la Paeria. Així ho ha anunciat en roda de premsa des del Parlament després que el TSJC l'hagi condemnat per desobediència. Juvillà creu que la resposta ha de ser col·lectiva i ha instat els partits independentistes a defensar el seu escó mentre la sentència no sigui ferma. "Treballarem judicialment i políticament per mantenir l'escó fins on sigui possible", ha resumit. I és que en cas que el Suprem confirmi la sentència, té assumit que serà substituït com a diputat del Parlament i membre de la Mesa.

La sentència considera provat que la raó de l'incompliment no va ser el "desconeixement" sinó la voluntat "conscient i intencionada" de Juvillà de "reivindicar l'acte de desobediència com un acte de dignitat i com a instrument de transformació social", tal com va manifestar el mateix Juvillà en xarxes socials, en un article a la premsa del 4 de maig de 2019 i també va reconèixer al judici.

Els requeriments de la junta electoral van arribar després de la denúncia de la regidora de Cs Ángeles Ribes contra tots els grups municipals independentistes. Abans de resoldre's el recurs contra el tercer requeriment, els Mossos d'Esquadra van entrar a les dependències municipals de la CUP i van retirar la simbologia independentista, el 13 d'abril del 2019.

El TSJC considera que Juvillà -en el moment dels fets regidor i president del Grup Municipal Crida-CUP- és "indubtablement" l'autor d'un delicte de desobediència greu ja que es va negar "obertament i de manera reiterada, contumaç i rebel" a complir els requeriments. Tot i això, el TSJC imposa a Juvillà la pena mínima per a aquest tipus de delicte en entendre que tot i que la conducta va arribar a "comprometre" els interessos públics implicats en qualsevol procés electoral, l'afectació va ser "limitada" i "reduïda" a una part "mínima" de la façana municipal.

La sentència recull que tot i que l'acusat va al·legar que els quatre llaços grocs i l'estelada que penjaven a les finestres del despatx del grup municipal constituïen una part essencial de la simbologia de la CUP, en cap moment es va manifestar per part de Juvillà ni de ningú que el compliment dels requeriments els suposés renunciar a les seves sigles polítiques. El TSJC també desestima l'argument de la defensa en referència a la llibertat d'expressió, recordant que "les institucions públiques, a diferència dels ciutadans, no gaudeixen d'aquest dret, ni els membres d'una determinada formació política quan usen l'espai públic".

El Govern expressa el seu suport al diputat de la CUP

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha volgut expressar, en nom de tot l'executiu, el "suport" explícit al diputat de la CUP i membre de la Mesa del Parlament, Pau Juvillà, després que el TSJC l'hagi condemnat a sis mesos d'inhabilitació per no haver retirat uns llaços grocs dels despatxos del seu partit a l'ajuntament de Lleida. "El judici i la sentència suposen un atemptat contra el dret a la llibertat d'expressió i una mostra més de la causa general oberta contra l'independentisme", ha dit Plaja.

En aquest sentit, la portaveu ha remarcat el "ferm compromís del Govern en treballar per fer possible la fi de la repressió" que denuncia que impulsa l'Estat. "Els llaços grocs fan referència a la repressió de l'Estat i no permetre'ls forma part de la repressió contra l'independentisme", ha sentenciat.

Preguntada per la voluntat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de no tramitar la retirada de l'escó a Juvillà com a mínim fins que hi hagi sentència ferma, Plaja no ha volgut entrar en valoracions concretes i s'ha limitat a mostrar el "respecte" del Govern per les decisions del Parlament. "Hi ha separació de poders i el Govern no es pronunciarà sobre el funcionament de la Mesa del parlament", ha afegit.

 La CUP veu en la condemna a Juvillà "un atac a la llibertat d'expressió"

La CUP veu en la condemna de Pau Juvillà "un atac a la llibertat d'expressió" i insta al Parlament a "donar una resposta clara". El TSJC ha condemnat Juvillà a sis mesos d'inhabilitació i 12 euros de multa diaris durant tres mesos per desobediència, en no haver retirat uns llaços grocs a la Paeria de Lleida quan n'era regidor. Els anticapitalistes demanen a la cambra que defensi la sobirania del Parlament i els diputats "davant les ingerències de l'Estat i els seus tribunals". La CUP ha convocat una concentració a les 19.30 hores a la plaça de la Paeria de Lleida.

"Que un diputat pugui ser inhabilitat per haver mantingut un llaç groc durant un període electoral és, a ulls de qualsevol persona amb valors democràtics, un atac a la llibertat d'expressió i als drets polítics fonamentals", argumenta la formació. La CUP denuncia que "l'aparell repressiu de l'Estat espanyol es troba posicionat en el combat polític contra l'independentisme" i que la condemna a Juvillà "és una mostra més de la voluntat de l'Estat d'eliminar la dissidència política a qualsevol preu".

La CUP també manifesta que els llaços grocs "no són un símbol partidista" sinó de "solidaritat i d'ampli consens entre la població catalana". "Condemnar-ne la seva presència i la denúncia a l'existència de presos polítics i exiliats suposa un atac a la llibertat d'expressió i a les llibertats fonamentals", conclouen.

La CUP ha convocat una concentració aquest dimarts a dos quarts de vuit del vespre a la plaça de la Paeria de Lleida en rebuig a la sentència sota el títol 'Deixeu-nos en Pau'.