Un miler d'estudiants s'han manifestat aquest dijous al migdia pel centre de Barcelona en el marc de la vaga contra la futura llei estatal d'universitats, coneguda com a llei Castells. A la vaga s'hi han sumat els instituts, que han criticat la "imposició" del 25% de castellà a les aules, en paraules de la portaveu nacional del Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), Marta Daviu.

Els universitaris afirmen que la nova llei universitària impulsada pel ministre Manuel Castells comporta la "mercantilització" de la universitat i obre les portes a l'empresa privada. La marxa ha començat a la plaça Universitat i s'ha aturat davant la delegació del govern espanyol, on han llegit el manifest, fet una pintada i s'han llençat alguns ous.

Els estudiants han protestat perquè consideren que el projecte de llei universitària espanyola s'ha fet a esquenes seves i asseguren que la comunitat educativa hi està en contra. Una de les principals crítiques és que "obre les portes" a les empreses privades. Daviu ho ha exemplificat assegurant que tenen més cadires reservades per exemple als consells socials, on es prenen decisions importants com els pressupostos. "Aquesta llei transforma un dret fonamental en una simple mercaderia", ha lamentat.

També rebutgen que no faci referència a la necessitat que les pràctiques siguin remunerades i asseguren que relega els estudiants a òrgans "simbòlics", sense poder de decisió. A més, lamenten que manté i empitjora l'infrafinançament del sistema universitari.

D'altra banda, critiquen que no afronta l'"emergència lingüística" que es viu a les aules perquè "no blinda" el català, sinó que fomenta la parla en llengües estrangeres. Precisament, els estudiants d'institut s'han sumat a la vaga principalment pel motiu lingüístic, arran de la darrera decisió del Tribunal Suprem sobre el 25% de castellà a les aules. Daviu ha assegurat que els estudiants sortiran al carrer els cops que faci falta per defensar la llengua catalana: "Sense català no hi ha escola".

Per últim, la portaveu ha llençat un missatge als partits polítics amb representació al Congrés, exigint-los el seu vot en contra de la norma, ja que ha considerat que aquest posicionament és "de mínims" si es defensa l'ensenyament públic. Ha insistit que aquesta "no és una norma de consens".

La marxa, amb finalització prevista a Jardinets de Gràcia, s'ha desenvolupat sense incidents. Els estudiants només s'han aturat davant de la Delegació del govern estatal, on han fet una pintada a terra contra la llei, han llegit el manifest i han llençat alguns ous, pocs, contra el cordó policial format per Mossos d'Esquadra.

Concentració a la UAB

A la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), alguns joves s’han concentrat pels volts de les vuit del matí a les instal·lacions de Bellaterra i hi han acumulat contenidors. Les mobilitzacions del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) també estan convocades a Girona, Lleida, Palma, Castelló i Alacant.

La crida a l’aturada estudiantil també afecta els instituts, en protesta per la recent sentència que obliga a fer un 25% de les classes en castellà.