Josep Maria Estela és l'home que ha escollit la Conselleria d'Interior de la Generalitat de Catalunya per ser el nou cap dels Mossos d'Esquadra, una vegada s'ha anunciat aquest dilluns la destitució del major Josep Lluís Trapero.

De 51 anys, Estela era actualment comissari en cap de la regió policial del Camp de Tarragona. Forma part del cos de Mossos d'Esquadra des del 1994 i va ser inspector en cap de l'Àrea Bàsica Policial (ABP) del Bages del 17 d'octubre del 2005 al 31 d'octubre del 2008.

En total, ha treballat en sis de les nou regions policials de Catalunya. Ha estat comissari en cap de la regió policial de les Terres de l'Ebre i de la regió del Camp de Tarragona, càrrec que ocupava actualment; sergent en cap de l’ABP del Pallars Sobirà; agent de la unitat de seguretat ciutadana a la comissaria de Figueres o sotscap de Ponent, entre d’altres.

És llicenciat en Dret per la Universitat de Lleida, té un màster en Polítiques Públiques de Seguretat i un programa superior de direcció i gestió de la seguretat pública per la Universitat Oberta de Catalunya. Ha impartit docència a l’Escola de Policia de Catalunya i l’any 2014 va formar part d’un projecte del comitè de prevenció de la tortura del Consell d’Europa, en el qual va treballar amb la policia d’Albània pel que fa als procediments de detenció i les garanties de les persones detingudes.