El sindicat Infermeres de Catalunya ha denunciat avui que les direccions d'alguns centres sanitaris han començat a denegar les vacances de Nadal als professionals sanitaris davant l'explosió de casos d'òmicron.

En un comunicat, el sindicat es queixa d'una instrucció del Departament de Salut que estableix que els professionals sanitaris no han de fer quarantena si són contactes estrets sense protecció d'un positiu de covid i qüestionen que el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, vetlli per la salut dels sanitaris malgrat que va afirmar públicament que "cal cuidar els que ens cuiden".

"De nou, el Departament de Salut torna a pressionar els professionals de la salut amb noves mesures que segueixen retallant els drets laborals: així cuiden els qui cuidem", ha dit el sindicat d'infermeres en un comunicat, que recorda que hi ha un dèficit estructural d'infermeres que afecta "el correcte funcionament del sistema sanitari".

"Situació crítica"

Segons el sindicat, "les condicions laborals i professionals de les infermeres en ple segle XXI evidencien la situació crítica en la qual ens trobem actualment". Les infermeres es queixen que el departament de Salut s'ha emparat en "l'excepcionalitat del moment a conseqüència de la pandèmia per la covid-19 per vulnerar els nostres drets".

"Sense anar més lluny -expliquen- el conseller de Salut ha fet una crida que 'cuidem els qui ens han de cuidar', però el Departament de Salut publica una instrucció en la qual estableix que els professionals sanitaris vacunats que siguin contactes estrets d'una persona positiva (contagiada de Covid-19) no han de fer l'aïllament com la resta de persones".

La seva salut mental i física

Per al sindicat, aquesta instrucció és "un clar exemple de com el Departament cuida els qui cuidem" i "una nova puntada de peu a la nostra salut mental i física amb decrets i normatives (creiem que de dubtosa legalitat) que redueixen els nostres drets fins a límits propers a l'explotació laboral".

El sindicat d'infermeria denuncia que la pandèmia ha evidenciat "les condicions laborals precàries" que arrosseguen les infermeres des de fa anys i han lamentat que alguns hospitals i ambulatoris han decidit "denegar les vacances de Nadal en lloc d'haver establert un Pla d'enfortiment de la dotació d'infermeres per afrontar aquesta excepcionalitat i el dèficit estructural existent".

Condicions que provoquen càrregues

"Haver de doblar torns o fer hores extraordinàries durant la pandèmia ha provocat una càrrega física i emocional que s'ha traduït en un augment de les baixes del col·lectiu", que, segons el sindicat, ha vist augmentar un 56% el 2020 els seus problemes de salut mental.

Més de 24.000 infermeres haurien d'incorporar-se al sistema de salut català per aconseguir la mitjana europea, segons ràtios de l'OCDE i una de les principals problemàtiques del sector és l'eventualitat dels contractes.

Segons l'Institut Català de la Salut, el 16% de les infermeres tenen contractes temporals, el doble que els metges, i aquest percentatge s'apropa al 55% entre la infermeria pública i privada, tenint en compte substitucions, eventuals i interinitats.

El sindicat ha demanat a la conselleria de Salut que "respecti el dret al descans de les infermeres i resta de professionals de la salut" i ha posat el seu servei jurídic a la disposició de les infermeres que vegin denegats el seu dret al descans.