El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha anunciat que la Generalitat vol canviar la gestió de la covid-19 i deixar de comptar els casos un a un a partir de l'abril sempre que, això sí, la majoria siguin lleus. En una entrevista a RAC1, el conseller ha exposat que, si els símptomes són lleus, no caldria anar als centres sanitaris a fer-se una prova diagnòstica i, fins i tot, tampoc s'haurien de fer les quarantenes estrictes actuals en la gestió de casos i contactes. El conseller ha indicat que, en l'últim mes, s'han contagiat unes 800.000 persones a Catalunya, la gran majoria de manera lleu. De cada 1.000 persones contagiades, 0,6 ingressa a l'UCI; fa dos mesos, gairebé 4 -ara la variant és òmicron i han augmentat les cobertures vacunals-.

Segons ha explicat a RAC1 el conseller, la idea a partir de la primavera és basar la gestió de la covid-19 en un sistema de vigilància reforçada, que consistirà a recollir mostres en diferents punts que abastin entre 300.000 i 500.000 persones per estimar la incidència del virus. Aquesta és la previsió d'Argimon, que també ha advertit de les "giragonses" que ha donat el virus al llarg de la pandèmia. A més, el conseller ha fet notar que implementar aquest canvi en la gestió i que les persones l'assumeixin no serà immediat. 

Sobre les restriccions de la covid-19, ha explicat que les revisaran la setmana que ve i que es podrien anunciar canvis. Argimon ha dit que ara no prendrien les mateixes mesures que es van decidir a les portes de Nadal coneixent l'afectació d'òmicron, majoritàriament lleu. El cap de setmana, preveuen rebre l'informe de revisió del certificat covid per part del comitè científic assessor. 

Reguladors de medicaments demanen una "estratègia a llarg termini" per gestionar la covid

Davant la reducció de l'eficàcia de les vacunes contra la transmissió de les noves variants del virus i la insostenibilitat a llarg termini d'anar administrant múltiples dosis a la població, Ia Coalició Internacional d'Autoritats Reguladores de Medicaments (IMCRA, per les seves sigles en anglès) insta a repensar l'estratègia contra el virus. "Aquesta és una discussió global en curs que es troba en la cruïlla de la ciència, la política pública i la salut pública i requerirà coordinació entre els que han de prendre les decisions de salut pública a tots els nivells", apunten els reguladors en un comunicat.