El Parlament ha renovat diversos càrrecs d’organismes dependents de la cambra gràcies a un acord entre PSC, ERC i JxCat que ha possibilitat la designació de nous síndics de comptes, del periodista Xevi Xirgo com a president del CAC i de l’exconsellera Meritxell Borràs per presidir l’ACPD.

L’acord aconseguit el passat mes de desembre entre els tres partits de la cambra -PSC, ERC i JxCat- ha fet possible que ahir quedés desbloquejada la renovació d’organismes amb membres que tenien el mandat caducat des de feia molt de temps.

Entre aquests organismes figura la Sindicatura de Comptes, que ha quedat conformada pels següents membres: Miquel Salazar -que serà el Síndic Major-, Lluís Rodríguez, Ferran Roquer, Josep Viñas, Manel Rodríguez, Maria Àngels Cabasés i Anna Tarrach.

Per al Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC), han estat elegits com a membres del mateix el periodista Xevi Xirgo -que presidirà aquest organisme-, Rosa Maria Molló, Miquel Miralles, Laura Pinyol i Enric Casas.

L’exconsellera de CDC Meritxell Borràs ha estat designada com a directora de l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPC), mentre que també han estat designats dos membres del plenari del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts: Tania Adam i Jaume Ayats.

El Parlament ja va avaluar dies enrere a la Comissió d’Assumptes Institucionals (CAI) la idoneïtat dels nous síndics, membres del CAC, de l’ACPC i del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts. Els síndics i els membres del CAC van comptar amb 97 vots favorables a la seva designació i 31 en contra, mentre que Meritxell Borràs va ser avalada amb 98 vots a favor i 31 en contra com a directora de l’ACPC. Pel que fa als dos membres del Consell Nacional de la Cultura i de les Arts, van ser aprovats amb 106 vots a favor, 11 en contra i 12 abstencions.

Al debat previ a les votacions, el PSC va destacar que l’acord dels tres grans partits implica un suport del 73% del Parlament, i amb el mateix «es posa punt i final a una anomalia». ERC i JxCat, per la seva banda, van subratllar la idoneïtat dels perfils dels nous membres dels organismes renovats i han posat en valor que han comptat amb un suport superior a les dues terceres parts dels diputats de la cambra. Vox va considerar «infame» l’acord dels tres principals partits i va reiterar la voluntat de tancar tots els organismes dependents del Parlament.