El Tribunal d'Apel·lació de Gant dictarà sentència per l'extradició del raper Josep Miquel Arenas, àlies Valtònyc, el 17 de maig després de reexaminar el cas. Així ho confirmen fonts pròximes al cantant, que ha tornat a comparèixer aquest dijous als jutjats. Després que el Tribunal de Cassació ordenés revisar el rebuig inicial d'Apel·lació a entregar el cantant a Espanya, una nova sala ha celebrat aquest dijous la segona audiència judicial per estudiar l'euroordre contra el raper condemnat a tres anys i mig de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces. Cassació només va exigir que es repetís el judici pel delicte d'injúries a la corona, la resta ja estan descartats.

Encara que acceptin l'euroordre per aquest crim, la defensa del cantant creu que Apel·lació pot denegar igualment l'entrega del cantant per risc de vulneració de drets fonamentals. En aquest cas, del dret a la lliure expressió. Digui el que digui el tribunal de Gant, les parts poden recórrer una altra vegada a Cassació, que només pot revisar qüestions de procediment.

El cas Valtònyc

Des del 2018, Valtònyc lluita contra l'ordre d'extradició d'Espanya, que el reclama per complir la condemna de presó per enaltiment del terrorisme, injúries a la corona i amenaces per les lletres de les seves cançons. Igual que un tribunal de primera instància, el Tribunal d'Apel·lació de Gant va denegar l'entrega el desembre del 2021 en considerar que cap dels tres crims és punible a Bèlgica. Per acceptar una euroordre, cal que els crims siguin equiparables al país que examina la petició d'extradició, segons marca la normativa europea.

La queixa de Cassació

Arran d'un recurs de la fiscalia belga, Cassació va revisar la sentència del Tribunal d'Apel·lació de Gant i la va acceptar parcialment. En la sentència publicada, Cassació critica que Apel·lació digués que els insults de Valtònyc a la monarquia espanyola "no estan penalitzats en la legislació belga per cap altra disposició que no sigui la llei del 1847", que imposa penes de fins a 3 anys de presó per injúries a la corona.

"Tanmateix, no va examinar si els fets, tenint en compte la sentència del Tribunal Constitucional del 28 d'octubre del 2021, no són punibles amb els articles 275-277 i 444, 445, 448 i 449 del codi penal".

Els articles 275-277 del codi penal belga castiguen els insults contra funcionaris públics i figures constitucionals amb penes de fins a un mes de presó. Els altres articles fan referència als delictes de la difamació i insults en general, penats amb fins a un any de presó i de dos mesos, respectivament.

Tal com assenyala Cassació, el tribunal de Gant haurà de tenir en compte la sentència del Tribunal Constitucional belga, on s'indica que les opinions crítiques contra institucions, personatges públics o el sistema constitucional d'un estat s'emmarquen en la llibertat d'expressió, tal com marca la jurisprudència d'Estrasburg.

Repetició del judici

El Tribunal d'Apel·lació de Gant ha de revisar si els insults de Valtònyc al rei serien un delicte a Bèlgica segons el codi penal del país. A petició de Cassació, una nova sala de jutges ha de reexaminar el cas, però només per aquest delicte i tenint en compte les instruccions de Cassació. Una extradició per enaltiment del terrorisme i amenaces ja queda descartada.