El Govern de la Generalitat sol·licitarà al Consell de Ministres l'accés als contractes de qualsevol tipus que s'hagin pogut signar entre el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI), o qualsevol altra agència estatal, amb l'empresa NSO Group -desenvolupadora del programa Pegasus-, o d'altres empreses que ofereixin serveis anàlegs. Es tracta d'un acord aprovat pel Govern aquest dimarts, i que ha detallat la portaveu, Patrícia Plaja, durant la roda de premsa posterior. L'executiu també encarrega al seu gabinet jurídic l'estudi i la proposta de les "actuacions procedents legalment davant les instàncies policials i judicials pertinents" per a la defensa de la Generalitat i dels seus servidors públics.

El Govern de la Generalitat sol·licitarà al Consell de Ministres l’accés als contractes de qualsevol tipus que s’hagin pogut signar entre el Centre Nacional d’Intel·ligència o qualsevol altra agència estatal amb l’empresa NSO Group o d’altres empreses que ofereixin serveis anàlegs.

També constata que la reacció del govern espanyol i de la resta d’institucions de l’Estat davant d’aquest "escàndol polític" ha estat "del tot insuficient", fet que posa "greument en perill" la confiança entre el Govern i la Moncloa, i que obliga a restringir les relacions polítiques a les mínimes que es considerin en cada cas "imprescindibles", fins a l’aclariment dels fets i la depuració de responsabilitats "al nivell que correspongui".

Responsabilitats

El Govern també ha aprovat adherir-se i expressar el seu "ple suport" a la proposta de creació per part del Congrés dels Diputats d’una Comissió d’investigació sobre l’espionatge.

Més enllà de l'acord de Govern, Plaja ha argumentat que les explicacions de l'Estat son "insuficients", a més de "confuses" i "poc clares". La Generalitat congela així les relacions amb el govern espanyol "fins que no hi hagi una novetat vàlida", sense concretar però cap període.

A Palau esperen "concrecions" i "explicacions suficients" que vinguin acompanyades de dimissions: "Els responsables han de plegar", ha dit Plaja, que no ha detallat si n'hi hauria prou o no amb dimissions tècniques del CNI, o si aquestes també haurien de ser polítiques.

La portaveu del Govern ha preguntat amb retòrica si l'Estat "dona per bo" que "el fi" per acabar amb l'independentisme "justifica tots els mitjans". "També amb mètodes foscos i amb una violació de drets humans de centenars de ciutadans, de la resta de l'Estat i d'altres estats europeus?", s'ha preguntat.

Plaja ha subratllat que una presumpta autorització judicial "no ho explica tot", perquè ha de venir "motivada i fonamentada". "En una democràcia, el 'todo por la patria' no hauria de ser una justificació suficient perquè un jutge autoritzi una vulneració de tants drets fonamentals", ha asseverat la portaveu del Govern.