El Parlament ha elegit aquest dijous Esther Giménez-Salinas nova síndica de greuges. El ple específic li ha donat el suport de més de les tres cinquenes parts que necessitava: 91 vots a favor i 39 en contra, en una votació secreta. Els grups de PSC-Units, ERC i Junts havien proposat Salinas al càrrec. L'exrectora de la Universitat Ramon Llull i exvocal del Consell General del Poder Judicial serà la quarta síndica de greuges, i la primera dona al càrrec. Salinas substitueix així Rafael Ribó, que va ser síndic durant 18 anys -els últims 3 en funcions-, però ella tindrà un mandat de 6 anys, i no podrà ser reelegida.

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha de proclamar ara l'elecció de Salinas, comunicar-la al president de la Generalitat, Pere Aragonès, i ordenar-ne la publicació al Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC), al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). La nova síndica haurà de prendre possessió del càrrec davant la Mesa.

Davant la Comissió del Síndic de Greuges del Parlament, el 21 de juny, Salinas va situar la justícia restaurativa com un dels eixos del seu mandat, juntament amb la protecció a la infància o la revisió del sistema penitenciari.

En una audiència, va repassar la seva àmplia trajectòria en l'àmbit del dret i es va mostrar partidària d'un sistema més centrat en la víctima. També va apuntar la necessitat d'una mirada feminista en un sistema judicial amb una cultura molt "masculina".