La presidenta del Parlament, Laura Borràs, s'aferra al càrrec tot i perdre els suports a la cambra després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya li hagi obert judici oral per suposats contractes irregulars quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). "Els que em vulguin morta, m'hauran de matar i embrutar-se les mans. Jo he vingut a fer la independència, no a suïcidar-me per l'autonomia", ha dit aquesta nit en una piulada. La presidenta de Junts ha defensat a Twitter la seva "innocència" i ha denunciat que és "víctima” d’una “persecució política". Borràs argumenta que no se la pot suspendre perquè en el seu cas no hi ha “corrupció lucrativa”: "Ha quedat evidenciat que aquest no és el cas".

Jo he vingut a fer la independència, no a suïcidar-me per l'autonomia

L'article 25.4 diu que s'ha d'acordar la suspensió dels "drets i deures parlamentaris de manera immediata" en els casos en què "l'acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció". És a dir, no fa cap distinció entre si és lucrativa o no. A Borràs se l'acusa de delictes de prevaricació i falsedat documental per presumptament haver fraccionat contractes en benefici d'un amic seu informàtic, Isaías H, que en total haurien ascendit a 335.700 euros amb IVA inclòs.

Amb tot, Borràs insisteix que "la finalitat" d'aquest article del reglament "era la suspensió preventiva dels diputats acusats de delictes relacionats amb la corrupció lucrativa; o sigui, la malversació". "Tenint en compte totes aquestes circumstàncies desitjo i vull creure que els membres de la Mesa actuaran com a diputats demòcrates i respectuosos amb els drets fonamentals, i no pas com a jutges o inquisidors i prendran, en consciència la decisió política més equànime", diu la presidenta del Parlament.

ERC, el PSC i la CUP demanaran la suspensió de Borràs a la Mesa

Tots els partits, excepte Junts, estan disposats a aplicar l’article 25.4 del reglament de la Cambra i a suspendre «de manera immediata» la líder postconvergent acusada de delictes vinculats a la corrupció.

La Mesa es reunirà demà per dur a terme el cessament temporal de la presidenta. PSC, ERC i CUP votaran a favor de suspendre-la i els seus cinc vots s’imposaran a l’únic que podrà registrar Junts, ja que només es pronunciarà la diputada i secretària de l’òrgan rector Aurora Madaula, en estar Borràs implicada directament i, per tant, afectada per conflicte d’interessos. La dirigent es quedarà sense sou, sense dret a vot i sense opcions d’exercir la representació parlamentària, almenys fins que tingui sentència i depenent de la resolució del tribunal, ja que el fiscal li demana sis anys de presó i 21 d’inhabilitació. De moment conservarà el seu escó, ja que la llista electoral no corre, i en cas de ser absolta recuperarà les seves funcions com a diputada.

La incògnita és ara quin moviment durà a terme Borràs, és a dir, si decideix apartar-se i renunciar a la presidència perquè el seu grup pugui proposar un altre candidat i continuar al capdavant de la institució o si, per contra, s’atrinxera i opta per deixar la seva cadira buida, fet que implicaria que les seves funcions queden en mans de la vicepresidenta primera, Alba Vergés, d’ERC. Els republicans emplacen la postconvergència a prendre una decisió sobre el futur de la presidència i asseguren estar disposats a acceptar una proposta per complir amb l’acord de legislatura, que marca que ERC ostenta el comandament de la Generalitat i Junts, la batuta del Parlament. 

Mai abans s’ha suspès un president del Parlament i tampoc s’ha aplicat l’article 25.4 del reglament. La decisió és insòlita i obeeix a la inclusió d’aquest article al reglament el 2017, a proposta de la CUP i amb els vots de Junts pel Sí. Els lletrats, a petició de Borràs, van elaborar un informe en què expressaven dubtes sobre el redactat del 25.4 i apostaven per suprimir-lo perquè la corrupció en si no apareix al Codi Penal, encara que el CGPJ sí que inclou en aquesta categoria el delicte de prevaricació, un dels dos delictes que s’atribueixen a Borràs. El reglament preveu que, en cas de dubtes, es pugui sol·licitar un dictamen a la Comissió de l’Estatut dels Diputats, que està presidida per un dels homes de confiança de Borràs, Jaume Alonso-Cuevillas. Això permetria dilatar els terminis.

Junts dona suport a Borràs "sense fissures"

La direcció de Junts dona suport "sense fissures" la presidenta del Parlament, Laura Borràs, després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya li hagi obert judici oral. Així ho afirma el partit en un comunicat aquest dimarts al vespre després d'una reunió de l'executiva que ha durat més de tres hores. En aquest sentit, Junts ha emplaçat "a la resta de forces independentistes a no caure en el parany de l'estat espanyol". "Ens vol dividits i enfrontats", diu la formació presidida per Borràs, que veu el cas com una "persecució política” a l'independentisme.

Per a Junts, la "desproporció de les penes sol·licitades" i "el fet que hagin caigut les acusacions vinculades a la corrupció" posa en evidència que és un cas de "lawfare". Malgrat aquest breu comunicat, ni Borràs ni cap altre dirigent del partit ha fet declaracions sobre l'obertura de judici oral a la sortida de la reunió.

Boye qüestiona el reglament del Parlament

Gonzalo Boye, advocat de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha qüestionat l'article 25.4 del reglament del Parlament que preveu la suspensió dels "drets i deures parlamentaris de manera immediata" en els casos en què "l'acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció". L'endemà que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagi obert judici oral a Borràs per suposats contractes irregulars quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), el seu lletrat ha afirmat a 'El món a RAC1' que aquest article es va fer amb "mal criteri jurídic", però ha dit que la suspensió de Borràs és "una decisió política". "En això no entro", ha remarcat.

Crida a concentrar-se davant del Parlament

Un grup de suport a Laura Borràs ha fet una crida a través de les xarxes socials a concentrar-se davant del Parlament de Catalunya aquest dijous a partir de dos quarts de dotze del migdia en contra de la suspensió de la presidenta de la cambra catalana. Després del posicionament d'ERC, CUP i PSC, JxCat ha anunciat que dona suport "sense fissures" a Borràs i ha demanat a ERC i CUP que no caiguin en el "parany" de l'estat espanyol.

El col·lectiu que dona suport a la presidenta del Parlament assegura que el judici a Borràs "és un cas de persecució política". El grup reclama defensar la presumpció d'innocència i preservar els drets fonamentals.