El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert judici oral a la presidenta del ParlamentLaura Borràs, per suposats contractes irregulars quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). La interlocutòria d'obertura de judici va dirigida contra Borràs, un amic seu informàtic, Isaías H., i un altre professional, pels delictes de prevaricació i falsedat documental, que són els que els acusa la fiscalia. Un cop dictada aquesta resolució el següent tràmit és donar trasllat a les defenses per tal que presentin els seus escrits en deu dies i, un cop rebuda tota la documentació, es fixarà la data del judici. La fiscalia demana sis anys de presó i 21 d'inhabilitació per a Borràs.

El magistrat admet en la seva resolució que hi ha diferències entre el seu escrit de conclusió de la investigació i l'escrit d'acusació del fiscal, però veu aquesta «diferència tècnica» com a «irrellevant», ja que passa de quatre delictes a dos i de quatre processats a tres, mantenint els mateixos fets. La interlocutòria no es pot recórrer, però encara hi ha pendent de resoldre algun recurs previ. Segons la fiscalia, com a directora de la ILC des del 2013 al 2017, Borràs va encarregar al seu amic, Isaías H.F., l'elaboració de la web i el seu manteniment, i el va presentar al personal de l'entitat com el responsable de la pàgina. Isaías H.F. feia de professor en el màster i postgrau que dirigia Borràs a la UB i també era membre del grup d'investigació en estudis literaris i tecnologia digital Hermeneia, que també dirigia Borràs.

Entre el març del 2013 i el febrer del 2017 la ILC va adjudicar, per mitjà de la seva directora, 18 contractes menors, inferiors a 18.000 euros més IVA, que en total van sumar 335.700 euros amb IVA inclòs. «Per tal d'oferir una aparença fingida de respecte pels principis de publicitat i pública concurrència, i d'ocultar la seva actuació il·lícita, Borràs i Isaías H.F. van pactar que en cadascun d'aquests expedients aportarien tres pressupostos a nom de proveïdors diferents, dos dels quals no eren ofertes reals sinó pressupostos 'comparsa' elaborats fal·laçment pels acusats Isaías H.F., Laura Borràs i Andreu P.M., amb el propòsit de simular que l'adjudicació es feia al millor licitador, encobrir que l'adjudicatari real de tots ells era Isaías H.F. i emmascarar el fraccionament il·legal d'aquests contractes».

El tercer acusat, Andreu P.M., segons la fiscalia, coneixia aquestes irregularitats i va «acceptar elaborar pressupostos i factures al seu nom com a treballador autònom o a través de l'empresa APMGC&CE, de la qual era administrador únic, i va confeccionar fal·laçment aquests documents seguint les indicacions d'Isaías H.F.». Les ofertes presentades per aquest empresari, segons la fiscalia, eren per fer de 'comparsa' o per guanyar el concurs, tot i que finalment el treball i els diners fossin per a Isaías H.F.. Altres ofertes 'comparsa' van ser presentades en nom d'altres empreses, cooperatives o autònoms, algunes de les quals elaborades directament per Borràs o el seu amic sense el consentiment dels afectats.

La fiscalia detalla els 18 contractes menors sospitosos, amb el seu objecte, els tres pressupostos presentats, amb data, proveïdor i import, la proposta guanyadora i l'import i data del pagament al proveïdor. Els contractes s'agrupen en sis categories: creació i desenvolupament del portal web de la ILC, web dedicat a l'Any Joan Vinyoli, plataforma virtual 'Què llegeixes?', web de l'any literari Ramon Llull, web dels 30 anys de la publicació de 'Pedra de tartera', de Maria Barbal, i creació manteniment del web de l'any Bertrana.

Al tercer acusat la fiscalia li demana tres de presó, deu d'inhabilitació i 30.000 euros de multa. A cap dels tres els acusa de malversació ni frau administratiu, com apuntava el TSJC. En canvi, demana el sobreseïment provisional de la causa per a un empleat de la ILC investigat per col·laborar en l'elaboració dels pressupostos ficticis, però que va culpar a Borràs de tot. El ministeri públic diu que no hi ha proves que col·laborés en l'entramat.